Με τις ευρωπαϊκές αρχές να πιέζουν επί του θέματος, οι εταιρείες της Γηραιάς ηπείρου διερευνούν τρόπους για να αντικαταστήσουν την προμήθεια γαλλίου και γερμανίου που τίθεται σε κίνδυνο από τους περιορισμούς των εξαγωγών της Κίνας. Εντούτοις, η βιομηχανία λέει ότι θα χρειαστούν κίνητρα για να καταστεί βιώσιμη η παραγωγή κρίσιμων ορυκτών.
Η Κίνα, η οποία επεξεργάζεται το 80% του παγκόσμιου γαλλίου και το 60% του γερμανίου, επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές των μετάλλων, που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, από τον Αύγουστο, προκαλώντας πλήγμα στις αποστολές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε συνάντηση με πιθανούς προμηθευτές και αγοραστές την περασμένη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την τοπική παραγωγή, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters.
Ο ελληνικός όμιλος Μυτιληναίος που, σύμφωνα με τις πηγές, βρέθηκε στη συνάντηση, δήλωσε ότι «τρέχει» ένα πιλοτικό έργο για να αξιολογήσει τον πιο οικονομικό τρόπο εξαγωγής γαλλίου, που θα μπορούσε να παράγει σε κλίμακα μέσα σε 18 μήνες. Από αυτό θα μπορούσαν να παραχθούν 40-45 μετρικοί τόνοι ετησίως, περίπου ίσο με την τρέχουσα ζήτηση της ΕΕ, όπως ανέφερε η εταιρεία. Το γάλλιο είναι συνήθως υποπροϊόν της επεξεργασίας του βωξίτη σε αλουμίνα, πρόδρομη ουσία του αλουμινίου.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, είπε ότι βασική απαίτηση είναι η υποστήριξη της βασικής επιχείρησης αλουμινίου, η οποία, όπως αναφέρει η βιομηχανία, λειτουργεί υπό υψηλές τιμές ενέργειας και εισφορές για τις εκπομπές άνθρακα. «Είμαστε παγιδευμένοι από τα εργαλεία που επέλεξε η ΕΕ για την πράσινη μετάβαση. Χρειαζόμαστε μαζική προσιτή ενέργεια», είπε ο Μυτιληναίος. «Βλέπουμε ότι η ζήτηση αυξάνεται. Η Επιτροπή πρέπει να παράσχει κίνητρα για να το επιδιώξει». Η εταιρεία ανέφερε ότι οι υποστηριζόμενες από την ΕΕ συμβάσεις διαφοράς που εξασφαλίζουν μελλοντικές τιμές θα μπορούσαν να βοηθήσουν.
Η ευρωπαϊκή πρωτογενής παραγωγή αλουμινίου μειώθηκε κατά το ένα τρίτο, από την κορύφωση του 2008 και έως το 2022. Τα μεταλλουργεία ψευδαργύρου, του οποίου το γερμάνιο είναι υποπροϊόν, αντιμετωπίζουν παρόμοιες πιέσεις από το ενεργειακό κόστος. Ο νόμος της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, ο οποίος θα θέσει στόχους για την εξόρυξη, την ανακύκλωση και την επεξεργασία 17 βασικών υλικών, είναι πιθανό να τεθεί σε ισχύ τους επόμενους μήνες.
Η ευρωπαϊκή ένωση παραγωγών μη σιδηρούχων μετάλλων Eurometaux δήλωσε ότι πρέπει να υποστηριχθεί από χρηματοδότηση και μέτρα για τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Η Eurometaux σημείωσε ότι το ζήτημα είναι ευρύτερο, ότι δεν περιορίζεται στην απλή προμήθεια γαλλίου και γερμανίου και ότι η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες βιώσιμες για τις μελλοντικές επιχειρήσεις.
Η Κομισιόν έχει προσδιορίσει και τα δύο σπάνια στοιχεία ως «στρατηγικές» πρώτες ύλες για την πράσινη και ψηφιακή μετάβασή της, με στόχους για αυξημένη εξόρυξη, ανακύκλωση και μεταποίηση στην ΕΕ, για το 2030. Τα μέταλλα χρησιμοποιούνται σε ημιαγωγούς, ηλεκτρικά οχήματα και βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας. Σε κάθε περίπτωση, οι έλεγχοι των εξαγωγών της Κίνας, που θα εφαρμοστούν από την 1η Αυγούστου, είναι «μόνο η αρχή», όπως δήλωσε ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος για την εμπορική πολιτική της Κίνας.