Μελέτη της Nokia προβλέπει πως, μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, η παρουσία των δικτύων πέμπτης γενιάς θα είναι κυρίαρχη έναντι του 4G. Σύμφωνα με την εταιρεία, έως το 2030, περίπου οι μισοί συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο θα βρίσκονται σε δίκτυο 5G.
Η Nokia αναφέρει ότι οι συνολικές συνδρομές κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο θα αυξηθούν από 8,5 δισεκατομμύρια σε 10,3 δισεκατομμύρια έως το 2030. Οι συνδρομές 5G θα φτάσουν τα 5,6 δισεκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας το ήμισυ του συνόλου. Επίσης, μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, πάνω από το 92% των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας θα χρησιμοποιούν είτε 4G είτε 5G.
Η έκθεση αναφέρει ότι η παγκόσμια μηνιαία χρήση ανά συνδρομητή, σε ένα μέσο σενάριο, θα είναι 46,4 GB το μήνα, έως το 2030. Φυσικά, από χώρα σε χώρα, αυτό θα διαφέρει πολύ. Η εταιρεία σημειώνει ότι «το βίντεο αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία της κίνησης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας». Το 2022, το 72% του συνόλου της επισκεψιμότητας από κινητά συνδεόταν με την κατανάλωση βίντεο. Ακόμη και το 2030, το βίντεο θα είναι ο σημαντικότερος συνεισφέρων, με μερίδιο 60% της συνολικής κίνησης από κινητά.
Ακόμη και οι σταθερής συνδέσεις αναμένεται να δουν μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Η Nokia αναφέρει ότι πάνω από το 68-70% της συνολικής κίνησης δημιουργείται μέσω συνδέσεων fixed-access, με την ίδια να αναμένει CAGR 19%, από το 2022 έως το 2030. Με το 5G, όπως αναφέρει η γνωστή κατασκευάστρια, θα υπάρξουν περισσότεροι χρήστες συνδέσεων FWA σε όλο τον κόσμο.
Χρειάζονται ριζικές αλλαγές στα δίκτυα
Σύμφωνα με τη Nokia, το connectivity πρέπει να προσαρμοστεί στις τάσεις που έχουν διαμορφώσει το τοπίο της ψηφιακής καινοτομίας την τελευταία δεκαετία, με την εταιρεία να εντοπίζει τις βασικές τεχνολογίες που αναμένεται να συνεχίσουν να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο, για επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Στην έκθεσή της, που φέρει τον τίτλο Global Network Traffic 2030, η Nokia προβλέπει ότι την επόμενη δεκαετία θα σημειωθεί δραματική αύξηση της κυκλοφορίας δεδομένων στα δίκτυα, λόγω της υιοθέτησης τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των digital twins, της τεχνητής νοημοσύνης, του αυτοματισμού και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το metaverse, σε δισεκατομμύρια συσκευές.
Η γνωστή κατασκευάστρια ισχυρίζεται ότι αυτές οι τάσεις πρόκειται να επηρεάσουν τα δίκτυα των παρόχων και τις λειτουργίες των επιχειρήσεων και των verticals στο μέλλον, προβλέποντας ότι η ζήτηση για κίνηση δεδομένων από τους τελικούς χρήστες θα αυξηθεί με CAGR από 22% έως 25%, από το 2022 έως το 2030.
Η εταιρεία πρόσθεσε ότι, εάν υπάρξει μεγαλύτερη υιοθέτηση του cloud gaming και των εφαρμογών XR κατά το δεύτερο μισό της τρέχουσας δεκαετίας, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 32%.
Εν τω μεταξύ, η αύξηση της κίνησης mobile και satellite στον τομέα της υγείας, του λιανικού εμπορίου, της μεταποίησης και των κατασκευών, προβλέπεται να αυξηθεί κατά δεκαεπτά έως είκοσι φορές από το 2022 έως το 2030.
Για να υποστηρίξει τις αυξανόμενες απαιτήσεις για ψηφιακές υπηρεσίες στο μέλλον, η εταιρεία σημειώνει ότι τα δίκτυα «θα πρέπει να είναι πιο γνωστικά και αυτοματοποιημένα», μέσω της ανάπτυξης AI και μηχανικής μάθησης, αλλά και να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και τα επιχειρηματικά μοντέλα.
Ως μέρος της στρατηγικής της για τη βελτίωση της απόδοσης των δικτύων και την υποστήριξη μελλοντικών καινοτομιών, η Nokia προτείνει μια αρχιτεκτονική βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη και τα ψηφιακά δίδυμα, τα οποία ο προμηθευτής προβλέπει ότι θα αποτελέσουν «δομικό στοιχείο» για τη δημιουργία μελλοντικών δικτύων.