Στην πέμπτη θέση του startup οικοσυστήματος της Νότιας Ευρώπης βρίσκεται η Αθήνα, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε από την StartupBlink, με την ελληνική πρωτεύουσα να παραμένει σταθερή, στην ίδια θέση, σε σύγκριση με την κορυφαία δεκάδα της προηγούμενης χρονιάς.
Αναλυτικότερα, η συγκεκριμένη δεκάδα ξεκινά με δύο ισπανικές πόλεις, τη Βαρκελώνη στην πρώτη θέση και τη Μαδρίτη στη δεύτερη, ενώ ακολουθεί η Λισσαβόνα, το Μιλάνο, η Αθήνα, το Πόρτο, το Βελιγράδι, η Ρώμη, η Βαλένθια και το Ζάγκρεμπ. Άλλωστε, σύμφωνα με το Startup Ecosystem Report 2023 που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 46η θέση παγκοσμίως, μεταξύ των πρώτων 100 (κερδίζοντας δύο θέσεις σε σύγκριση με την κατάταξη του 2022).
Η πρώτη δεκάδα διαμορφώνεται ως εξής: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Σουηδία, Σιγκαπούρη, Γερμανία, Γαλλία, Αυστραλία, Ολλανδία. Οι δέκα πρώτες πόλεις είναι: Σαν Φρανσίσκο, Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Λος Άντζελες, Βοστόνη, Πεκίνο, Σαγκάη, Μπανγκαλόρ, Παρίσι και Τελ Αβίβ. Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα αναφέρεται πως συνεχίζει να βελτιώνει την κατάταξη της στον πίνακα, εδραιώνοντας τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων 50 του κόσμου, ενώ είναι εφικτή και περαιτέρω βελτίωση μέσα στους επόμενους μήνες, βάσει της μικρής διαφοράς που υπάρχει με τις αμέσως επόμενες.
Στην Ευρώπη, η χώρα μας βελτιώνει την κατάταξη της κατά μια θέση, φτάνοντας στην 28η, ενώ στα Βαλκάνια βρίσκεται πλέον στην 4η, κερδίζοντας ακόμη μια θέση. Τη ίδια στιγμή, βρίσκεται στην 22η στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάνω από Σλοβενία, Ουγγαρία και Κύπρο. Σημειώνεται πως η χώρα μας διαθέτει δύο πόλεις στη σχετική κατάταξη, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες παρουσιάζουν μια θετική δυναμική. Ανεβαίνοντας 16 θέσεις, η Αθήνα πλασάρεται, πλέον, 116η παγκοσμίως, 2η στα Βαλκάνια και με προοπτικές ακόμη και για πρωτιά.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αθήνα παρουσίασε βελτίωση κατά 15 θέσεις μέσα σε δύο χρόνια, φτάνοντας στην 21η. Τονίζεται πως είναι 43η παγκοσμίως στο edtech, 73 ολόκληρες θέσεις πάνω από την παγκόσμια γενική κατάταξη της. Η Θεσσαλονίκη ανέβηκε 42 θέσεις στη γενική κατάταξη, φτάνοντας 465η παγκοσμίως και 13η στα Βαλκάνια.
«Παρά το γεγονός ότι επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση του 2008 και από την πανδημία του 2020, η Ελλάδα παραμένει ανθεκτική» σημειώνει η μελέτη. «Η χώρα έφτασε σε ένα σημαντικό ορόσημο, με τη Viva Wallet και τη PeopleCert να ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια
σε αποτίμηση, το 2022. Ιστορίες επιτυχίας όπως αυτές εμπνέουν τους επιχειρηματίες και δίνουν κίνητρο στο οικοσύστημα.
Η χώρα έχει το πλεονέκτημα ενός υψηλού επιπέδου αγγλόφωνου εργατικού δυναμικού και ενός πολλά υποσχόμενου τομέα πληροφορικής. Επιπλέον, απολαμβάνει εγγύτητας με τις ευρωπαϊκές αγορές, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι οποίες θα υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας. Ωστόσο, η πρόκληση είναι να διατηρήσει αυτό το ταλέντο στη χώρα και να ενισχύσει μια επιχειρηματική νοοτροπία μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Με βαριά γραφειοκρατία και ένα διάσπαρτο δίκτυο ενδιαφερομένων στο οικοσύστημα, το εκκολαπτόμενο τοπίο των startup της Ελλάδας έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει».
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τη θετική προς τις επιχειρήσεις και να κάνει τη ζωή των επιχειρηματιών ευκολότερη. Οι έξυπνες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να κάνουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα για το μέλλον. Το startup οικοσύστημα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και, με τις κατάλληλες δημόσιες πρωτοβουλίες, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένας ώριμος περιφερειακός κόμβος για startups» σημειώνεται χαρακτηριστικά.