Με την εφαρμογή του προσωπικού αριθμού (ΠΑ) και την μετεξέλιξη του Gov.gr Wallet το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπό τη νέα ηγεσία του, προχωρά τον ψηφιακό μετασχηματισμού της χώρας.
Στην εξέλιξή του το Gov.gr Wallet, όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά την χθεσινή ενημέρωση του Τύπου, θα αποτελέσει την «ψηφιοποίηση νούμερο 2» κατά την οποία η διακίνηση στοιχείων θα γίνεται μέσω δεδομένων και όχι μέσω αρχείων.
Αρχικά και μέχρι το τέλος του έτους το Gov.gr Wallet θα εμπλουτιστεί με περισσότερα έγγραφα και στη συνέχεια η εφαρμογή θα μετεξελιχθεί. Πρόκειται για το mobile application με το οποίο σήμερα οι πολίτες δύναται να αποθηκεύσουν και να χρησιμοποιήσουν (εντός της χώρας) την ταυτότητα, το δίπλωμα οδήγησης και την κάρτα αναπηρίας.
Τα πρώτα νέα έγγραφα που θα προστεθούν είναι οι κάρτες δακτυλίου και αιμοδότη, η ακαδημαϊκή ταυτότητα και το my auto (άδεια κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ και ασφάλεια αυτοκινήτου).
Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ως παράδειγμα την εγγραφή σε παιδικό σταθμό. Σήμερα χρειάζεται να αποστείλει κάποιος ηλεκτρονικά σειρά εγγράφων. Με την εξέλιξη του Wallet ο πολίτης θα ερωτάται μέσω της εφαρμογής εάν δίνει την έγκρισή του στην αρμόδια υπηρεσία να ενημερωθεί για την οικογενειακή του κατάσταση και εφόσον την δίνει η εγγραφή θα διεκπεραιώνεται με λιγότερο χρόνο και κόπο.
Ο Π.Α. που έχει νομοθετηθεί, θα αποτελείται από τον ΑΦΜ μας και τρία αλφαριθμητικά ψηφία, δύο εκ των οποίων θα διαλέγει ο πολίτης. Στόχος είναι εντός του 2023 να ολοκληρωθεί η προετοιμασία ώστε να ανοίξει η πλατφόρμα στο gov.gr στην οποία αρχικά θα μπαίνουν οι πολίτες για να ορίζουν τον προσωπικό αριθμό τους.
Σε πρώτη φάση δεν θα καταργηθούν οι υπόλοιποι αριθμοί που μας συνοδεύουν (όπως το ΑΜΚΑ, ο αριθμός ταυτότητας κ.λ.π.) ωστόσο μέσω των διαλειτουργικοτήτων των ηλεκτρονικών συστημάτων του δημοσίου ο ΠΑ θα αρκεί για όλες τις συναλλαγές του πολίτη με το δημόσιο, τις τράπεζες, τους φορείς υγείας κ.λ.π.
Ο ΠΑ θα αναγράφεται και στις νέες ταυτότητες. Για όσους τις εκδίδουν τώρα θα υπάρξει μέριμνα για να καταγραφεί σε δεύτερο χρόνο.
Στο ίδιο πνεύμα έχει υλοποιηθεί το KYC (Know Your Customer) που αφορά στις τράπεζες.
Παράλληλα η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) θα «κουμπώσει» στο gov.gr και θα κάνει εύκολη την αναζήτηση μέσω ενός chatbot. Το μοντέλο ήδη εκπαιδεύεται και θα λειτουργεί είτε γράφοντας είτε εκφωνώντας. Αποτελεί την πρώτη υλοποίηση κυβερνητικής ΤΝ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στην χθεσινή ενημέρωση του Τύπου εκτός από τον κ. Παπαστεργίου συμμετείχαν ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης και οι γενικοί γραμματείς, Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνος Καράντζαλος.
Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα ανέφεραν και τα εξής:
Αναφορικά με το έργο των Smart Cities στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 303 δήμοι έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους και απομένουν 8 από τη Θεσσαλία για τους οποίους δόθηκε παράταση της προθεσμίας. Παράλληλα προχωρά η επεξεργασία των προτάσεων συνεχίζονται οι διαδικασίες για τους δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών για το έργο e-justice. Τα περισσότερα έργα στον τομέα της Δικαιοσύνης είναι σε φάση υλοποίησης. Το έργο για τις απομακρυσμένες καταθέσεις μαρτύρων είναι σε πορεία παράδοσης και ήδη δουλεύει πιλοτικά. Κομμάτι της ψηφιακής επίδοσης εγγράφων δοκιμάζεται πιλοτικά, απελευθερώνοντας σημαντικό κομμάτι δυναμικού.
Ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας διευρύνει το σημερινό myhealth app. Διαρκώς προστίθενται τα συστήματα νοσοκομείων και ιδιωτικών κέντρων ώστε να μπαίνουν στο φάκελό μας τα αποτελέσματα.
Το smart readiness, έργο 100 εκατομμυρίων με το οποίο θα επιδοτηθούν περί τα 120.000 ακίνητα (κατοικίες και επιχειρήσεις) για την καλωδίωσή τους (μεταξύ άλλων για να υποδεχτούν την οπτική ίνα) θα ακολουθήσει το κουπόνι επιδότησης της ζήτησης για σύνδεση 250 Mbps (gigabit voucher) χωρίς πάντως χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να προσδιορίσει το πότε θα ξεκινήσει η διάθεσή του.
Προχωρούν εφαρμογές και πλατφόρμες σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται έργα όπως για το ηλεκτρονικό νηολόγιο, το ηλεκτρονικό ναυτολόγιο και τα σκάφη αναψυχής και δρομολογούνται.
Το σχέδιο νόμου για την κυβερνοασφάλεια θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθεί προσεχώς για συζήτηση και ψήφιση. Εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή, προκειμένου το κράτος αλλά και κρίσιμες υποδομές να μπουν υπό μια κοινή ομπρέλα. Περίπου 2.000 φορείς θα μπουν υπό μια κοινή ομπρέλα του υπό ίδρυση Ρυθμιστικού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας.
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενημερώνεται για τις διαθέσιμες τεχνολογίες ενίσχυσης της πυρασφάλειας σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Θα αξιοποιηθούν οι χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας και οι εκατοντάδες αναμεταδότες τηλεόρασης στα δάση σε όλη τη χώρα για την εγκατάσταση θερμικών κεραιών εντοπισμού πυρκαγιών. Σε εξέλιξη βρίσκεται κύκλος επαφών με τις εταιρείες που έχουν τέτοια συστήματα ώστε να προκριθούν οι πιο ενδεδειγμένες μέθοδοι.
Επίσης, υλοποιείται πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα, ώστε οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων να ειδοποιούνται στη θυρίδας τους στο gov.gr μέσω διαλειτουργικότητας από το Κτηματολόγιο για την ανάγκη καθαρισμού. Εφόσον δεν ανταποκριθούν, ο δήμος θα καθαρίζει τα οικόπεδα και θα επιβάλει πρόστιμο στον ιδιοκτήτη.