Στο δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, οι ελληνικές επιχειρήσεις συνέχισαν να κερδίζουν μερίδια στην Ευρώπη, στους δυναμικούς κλάδους των κατασκευών, της πληροφορικής και των υπηρεσιών προς επιχειρήσεις – δραστηριότητες που ενισχύονται μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και αντιπροσωπεύουν το 17 των συνολικών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Τράπεζα, ο ελληνικός επιχειρηματικός τομέας κατέγραψε θετικούς ρυθμούς κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με τις πωλήσεις να σημειώνουν ετήσια αύξηση 5,5% σε αποπληθωρισμένους όρους (4,8% σε ονομαστικούς όρους, υπό την επίδραση πτωτικών τιμών ενέργειας στο εξεταζόμενο διάστημα).
Παρά την επιβράδυνση έναντι του πρώτου τριμήνου (ετήσια αύξηση 8,1% σε αποπληθωρισμένους όρους), οι επιδόσεις, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, παραμένουν υγιείς και υψηλότερες από αυτές της προηγούμενης αναπτυξιακής πορείας κατά την περίοδο 2001-2008 (1,5-2% ετησίως). «Η θετική αυτή εικόνα επιβεβαιώνεται από σειρά σχετικών δεικτών, όπως η απασχόληση (+9,8% ετησίως στις καθαρές προσλήψεις το πρώτο επτάμηνο) και οι επενδύσεις (+8% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο)».
Οι παραπάνω επιδόσεις «επέτρεψαν στον ελληνικό επιχειρηματικό τομέα να διατηρήσει το μερίδιο που κέρδισε το προηγούμενο διάστημα στην Ευρώπη, παράγοντας το 1,2% της προστιθέμενης αξίας στην ΕΕ και παραμένοντας έτσι σε τροχιά ανάκτησης του μεριδίου που είχε προ κρίσης (της τάξης του 2% στο διάστημα 2000-2009)». Εξαιρετικά θετικά πιστώνεται ότι στους δυναμικούς κλάδους κατασκευών, πληροφορικής και υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, οι ελληνικές επιχειρήσεις συνέχισαν κατά το 2ο τρίμηνο του έτους να κερδίζουν μερίδια στην ευρωπαϊκή αγορά, με τη ζήτηση να τροφοδοτείται από αυξημένες
επενδυτικές ανάγκες.
Συνεκτιμώντας τα παραπάνω, το ελληνικό επιχειρείν εκτιμάται πως θα διατηρήσει ρυθμούς αύξησης πωλήσεων σε σχετικά χαμηλά -ωστόσο υγιή- επίπεδα κατά το 2ο εξάμηνο του 2023 (2% με 3% σε αποπληθωρισμένους όρους). Κοιτάζοντας μπροστά, οι μηχανές ανάπτυξης το 2024 αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλές ταχύτητες, με τις επιχειρηματικές πωλήσεις να σημειώνουν άνοδο της τάξης του 4%. Σε κλαδικό επίπεδο ξεχωρίζουν οι κλάδοι high-tech βιομηχανίας, κατασκευών και πληροφορικής, που αναμένεται να σημειώσουν διψήφιους ρυθμούς ανόδου των πωλήσεων (με καύσιμο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης).
Παράλληλα, η σταδιακή ομαλοποίηση των πληθωριστικών πιέσεων αναμένεται να επαναφέρει τον λοιπό επιχειρηματικό τομέα στη μεσοπρόθεσμη τάση του, με την επιχειρηματική δομή να συγκλίνει σταδιακά προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.