Με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου και χωρίς αποκλεισμούς ψηφιακού μέλλοντος, ο BEREC (European Regulators for Electronic Communications), το EaPeReg (Eastern Partnership Electronic Communications Regulators Network), το EMERG (European Mediterranean Regulators Group) και το REGULATEL (Latin American Forum of Telecommunications Regulators) συναντήθηκαν στο Funchal, για τη Σύνοδο Κορυφής BEREC-EaPeReg-EMERG-REGULATEL. Η συνάντηση φιλοξενήθηκε από την πορτογαλική ρυθμιστική αρχή, την ANACOM.
Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνόδου κορυφής, οι ρυθμιστικές αρχές συζήτησαν και μοιράστηκαν εμπειρίες γύρω από βασικά θέματα, όπως οι επερχόμενες τάσεις και προκλήσεις στο εξελισσόμενο τοπίο της διεθνούς συνδεσιμότητας. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες συζήτησαν τη συνεχή ανάγκη για αποτελεσματικό συνδυασμό νομικών, τεχνικών και οικονομικών πτυχών και τόνισαν τη σημασία της υιοθέτησης μιας «multi-stakeholder» προσέγγισης.
Οι ρυθμιστικές αρχές αναγνώρισαν, επίσης, ότι οι αγορές των ηλεκτρονικών επικοινωνιών υφίστανται βαθιές αλλαγές, «που χαρακτηρίζονται από την αυξανόμενη διασυνδεσιμότητα και την ζήτηση για δίκτυα υψηλής χωρητικότητας, ευρεία κάλυψη, συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας και υψηλή ποιότητα εμπειρίας – όλα τα ζωτικά στοιχεία μιας ψηφιακά συνδεδεμένης παγκόσμιας κοινωνίας».
Επιπλέον, οι ρυθμιστικές αρχές αντάλλαξαν εμπειρίες σε σχέση με το ρόλο των δορυφορικών και υποθαλάσσιων καλωδίων στην επίτευξη αξιόπιστης και υψηλής ταχύτητας συνδεσιμότητας. Εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να αυξήσουν την παγκόσμια συνδεσιμότητα μέσω της χρήσης αυτών των τεχνολογιών, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός ψηφιακού μέλλοντος που θα είναι βιώσιμο και προσβάσιμο για όλους.
Από την πλευρά του BEREC, η NCEC (αρχή τηλεπικοινωνιών της Ουκρανίας) παρουσίασε τον κρίσιμο ρόλο της συνδεσιμότητας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η ανθεκτικότητα και η σταθερότητα των δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών είναι πρωταρχικής σημασίας για τη διατήρηση της επικοινωνίας των ανθρώπων κατά τη διάρκεια κρίσεων.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του BEREC, «οι ρυθμιστικές αρχές διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην προώθηση και την εφαρμογή ευνοϊκών και ανταγωνιστικών συνθηκών, για την ανάπτυξη ισχυρών δικτύων υψηλής χωρητικότητας που προσφέρουν αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή και ευρεία συνδεσιμότητα, υπερβαίνοντας τα γεωγραφικά όρια».
Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκεκριμένη σύνοδος κορυφής αποτέλεσε μια ευκαιρία ώστε οι ρυθμιστικές αρχές να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν στην έρευνα, την καινοτομία και τις ρυθμιστικές πρωτοβουλίες, στους τομείς τους. Οι συλλογικές τους προσπάθειες κατευθύνονται προς την προώθηση τεχνολογιών και υπηρεσιών αιχμής.
Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να εργαστούν από κοινού για τη βελτίωση της διεθνούς συνδεσιμότητας μέσω της χρήσης υποθαλάσσιων καλωδίων και δορυφορικών συστημάτων.