Σε νέες …περιπέτειες έχει εισέλθει ο ελληνικός δορυφόρος Hellas Sat και με ενδιαφέρον αναμένεται αν τελικά η χώρα θα καταφέρει να διατηρήσει την γεωστατική τροχιά που της αναλογεί. Η διαδικασία για την πώληση της εταιρείας που τον διαχειρίζεται βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την πλευρά του ΟΤΕ, ωστόσο, χωρίς το ελληνικό δημόσιο να έχει ανανεώσει τη σύμβαση παραχώρησης των συχνοτήτων, όπως αντίθετα έχει πράξει η Κύπρος (μέχρι το 2041).
Το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή η κυβέρνηση, έχει και ένα άλλο δικαίωμα (με βάση τον τελευταίο τηλεπικοινωνιακό νόμο) να εγκρίνει τη διαδικασία πώλησης και κατ’ επέκταση και το νέο ιδιοκτήτη της εταιρείας Hellas Sat και να συμφωνήσει μαζί του τα αντισταθμιστικά οφέλη που δεν είναι μόνον οικονομικά. Με βάση τη υφιστάμενη σύμβαση το ελληνικό δημόσιο δύναται να χρησιμοποιεί για δική του χρήση δύο αναμεταδότες. Το αν τους έχει αξιοποιήσει βεβαίως είναι άλλο θέμα. Τα παραπάνω δε θα ήταν δύσκολα αν διανύαμε μια συνηθισμένη πολιτική περίοδο…
Από την πλευρά του πάντως ο ΟΤΕ τώρα τρέχει και αυτό γιατί ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να προχωρήσει με ταχύτητα στην εκτόξευση νέου δορυφόρου μιας και η διάρκεια ζωής του σημερινού φθάνει στο τέλος της σε περίπου 4 χρόνια. Πληροφορίες αναφέρουν πως το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ καθόρισε, μετά από σχετική εισήγηση εξωτερικού συμβούλου, την τιμή των 170 εκατ. ευρώ για την Hellas Sat. Ο επενδυτής θα καταβάλλει συν 50 εκατ. ευρώ που είναι η ρευστότητα της εν λόγω εταιρείας μετά το μέρισμα (ποσό της τάξεως των 38 εκατ. ευρώ) που λαμβάνει ο ΟΤΕ.
Αρχικά για την τιμή αυτή θα ενημερωθούν η καναδική Telesat και η ΕΑΒ, οι οποίες διατηρούν ποσοστά κάτω της μιας μονάδας, όμως, με βάση τη συμφωνία μετόχων έχουν το δικαίωμα της πρώτης προτίμησης σε περίπτωση πώλησης της Hellas Sat. Για να αποφασίσουν έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εν τέλει μπορεί να χρειασθεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Μεταξύ άλλων σε περίπτωση που οι απαντήσεις από τους προαναφερόμενους μικρομετόχους είναι αρνητικές, τότε ο ΟΤΕ θα αναζητήσει προσφορές από τρίτους. Αν αυτές είναι χαμηλότερες από την ορισθείσα τιμή, τότε και πάλι ο ΟΤΕ υποχρεούται να επανέλθει στους μικρομετόχους διερευνώντας αν ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν το δορυφόρο με τη χαμηλότερη τιμή. Σημειώνεται πάντως ότι δεν υπάρχει καμιά ένδειξη από την πλευρά τους για θετική απάντηση (ειδικά της ΕΑΒ).
Υπάρχουν πολλοί πέριξ του ΟΤΕ και της κυβέρνησης που λένε πως δεν πρέπει ο δορυφόρος να πουληθεί για εθνικούς λόγους. Μάλλον όμως ξεχνούν πως στον ΟΤΕ δεν κάνει κουμάντο το ελληνικό δημόσιο, αλλά η Deutsche Telekom με το 40%, η οποία έχει αποφασίσει πως η Hellas Sat δεν συγκαταλέγεται στο βασικό κομμάτι της δραστηριότητας του ΟΤΕ και φυσικά δεν είναι διατεθειμένη να δώσει το πράσινο φως για επένδυση σε νέο δορυφόρο. Την ίδια απόφαση είχαν λάβει και οι διοικήσεις του ΟΤΕ προηγουμένως. Άλλωστε, ο ΟΤΕ για να ανταποκριθεί στην αναχρηματοδότηση του δανεισμού του δεν πουλά μόνον τον δορυφόρο, αλλά και τη θυγατρική Globul στη Βουλγαρία. Να θυμίσουμε επίσης πως ο ΟΤΕ μπήκε στην Hellas Sat ουσιαστικά με το ζόρι και αφού το δημόσιο στάθηκε ανίκανο να βρει μια άλλη λύση για να μην απολέσει στις αρχές του 2000 τη γεωστατική τροχιά που του ανήκει.
Τώρα και καθώς οι συνθήκες στη χώρα είναι δραματικές, για να συνεχίσει να υπάρχει ελληνικός δορυφόρος (με συμμετοχή της Ελλάδας γιατί οι Κύπριοι έχουν ανανεώσει τη σύμβασή τους με την Hellas Sat) είναι απολύτως αναγκαίο η διαδικασία να κυλίσει χωρίς απρόοπτα για τον ΟΤΕ και παράλληλα θα χρειασθεί η κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις εγκαίρως.