Με μεγάλη συμμετοχή φορέων και επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της οικονομίας ολοκληρώθηκε το 1ο Financial Crime Symposium που διοργάνωσε η Deloitte, με την υποστήριξη του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στο Ωδείο Αθηνών. Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, του Συνδέσμου Επαγγελματιών Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ελλάδος και του ΣΦΕΕ.
Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν ομιλίες και πάνελ συζητήσεων για το Οικονομικό Έγκλημα, τις διάφορες μορφές του, τον αντίκτυπο τον οποίο έχει στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και τις ενέργειες που γίνονται και θα πρέπει να γίνουν για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις φορέων, οι δαφορετικές μορφές του Οικονομικού Εγκλήματος έχουν ετησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο, τις παρακάτω επιπτώσεις:
- Το ξέπλυμα χρήματος έχει ετήσια επίπτωση περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
- Η απάτη εκτιμάται ότι κοστίζει στις επιχειρήσεις περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια το έτος, ενώ η δωροδοκία και η διαφθορά εκτιμάται ότι έχουν ετησίως επίτπωση 2.5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
- Το κυβερνοέγκλημα, η πιο σύγχρονη ίσως μορφή τοι Οικονομικού Εγκλήματος εκτιμάται ότι για το 2023 θα έχει μια επιπτωση 8 τρισεκατομμύρια δολάρια με εκτίμηση ότι θα φτάσει τα 10.5 τρισεκκατομύρια το 2025.
Διακεκριμμένοι ομιλητές από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Χρηματιστήριο Αθηνών, Τραπεζικούς και Ασφαλιστικούς τομείς, τον τομέα της Ενέργειας, των Τηλεπικοινωνιών, της Βιομηχανικής Παραγωγής, και της Φαρμακοβιομηχανίας, από τη Διεθνή Διαφάνεια αλλά και ειδήμονες στο Ποινικό Δίκαιο, μοιράστηκαν τις απόψεις, τους προβληματισμούς και την εμπειρία τους για την αντιμετώπιση του Οικονομικού Εγκλήματος στον κλάδο τους.
Στελέχη από το δίκτυο της Deloitte από την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο μίλησαν για τις ενέργειες που πραγματοποιούνται στη διεθνή αγορά για την αντιμετώπιση του Οικονομικού Εγκλήματος, καθώς και για το παράδειγμα συνεργασίας πέντε τραπεζών στην Ολλανδία για τη διαχείριση παρακολούθησης συναλλαγών μέσω ενός κοινού φορέα, με σκοπό την αύξηση εντοπισμού ύποπτων συναλλαγών και την ταυτόχρονη μείωση του κόστους διαχείρισής τους.
Το συνέδριο εστίασε στις εξής θεματικές ενότητες:
- Τάσεις και εξελίξεις από την παγκόσμια αγορά
- Επερχόμενες αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο
- Επιτυχή παραδείγματα συνεργασιών για την αντιμετώπιση του Οικονομικού Εγκλήματος
- Οικονομικό Έγκλημα στην Αγορά των Αρχαιοτήτων
- Κυρώσεις και Σύγκρουση Συμφερόντων
- Τεχνολογία για την αντιμετώπιση του Οικονομικού Εγκλήματος
- Τρέχουσες ενέργειες Φορέων Επίβλεψης σε τοπικό και διεθνές επίπεδο
- Έλεγχος αποτελεσματικής λειτουργίας προγραμμάτων αντιμετώπισης Οικονομικού Εγκλήματος
- Ελληνικός Ποινικός Κώδικας και παραδείγματα ενίσχυσης νομικού πλαισίου για μορφές Οικονομικού Εγκλήματος στο εξωτερικό
Οι ομιλητές εξέτασαν το Οικονομικό Έγκλημα από τη σκοπιά του δικού τους κλάδου, καλύπτοντας όλη την ελληνική αγορά. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Γιάννος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Ηλίας Σπιρτούνιας, Executive Director του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Στα πάνελς συμμετείχαν ο Norbert Siegers, CEO, Transactie Monitoring Nederland B.V., η Χαρούλα Απαλαγάκη, Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ο Πάνος Δασμάνογλου, Γενικός Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης & Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας και Γενικός Εταιρικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της, ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος, Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης του Ομίλου της Eurobank, ο Ξενοφών Αυλωνίτης, Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης της Alpha Bank, η Αργυρή Κασαπάκη, Διευθύντρια Κανονιστικής Συμμόρφωσης του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, ο Michel Montbertrand, Επικεφαλής Κανονιστικής Συμμόρφωσης & Αναπληρωτής DPO της Groupama, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ελλάδος, ο Άρης Δημητριάδης, Εκτελεστικός Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης, Διαχείρισης Εταιρικών Κινδύνων & Ασφάλισης Ομίλου ΟΤΕ, ο Αργύρης Οικονόμου, Γενικός Διευθυντής, Νομικών Υπηρεσιών & Εταιρικής Διακυβέρνησης, ΔΕΗ, ο Κώστας Γιαμαλίδης, Group Compliance & Anti-Fraud Director Ομίλου ΤΙΤΑΝ, ο Παναγιώτης Τσουκάτος, Επικεφαλής Εσωτερικού Ελέγχου Ομίλου Πειραιώς, η Δέσποινα Ανδρεάδου, Επικεφαλής Εσωτερικού Ελέγχου Ομίλου Eurobank, ο Γιώργος Καλορίτης, Γενικός Διευθυντής & Chief Audit Executive, Ομίλου Εθνικής Τράπεζας, η Μαρία Ροντογιάνη, Επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου της Alpha Bank, ο Μιχάλης Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, η Δέσποινα Εμπέογλου, Health Care Compliance Officer at Janssen Pharmaceutical Companies της Johnson & Johnson Greece, Romania, AMET, ο Χρήστος Μπούκης, Value, Access & Policy Lead, της Amgen, ο Σωτήρης Μπερσίμης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο Στράτος Μολυβιάτης, Γενικός Διευθυντής Λειτουργικής Στήριξης της Εθνικής Τράπεζας και του Ομίλου και Μέλος της Εκτελεστικής της Επιτροπής, ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, Καθηγητής ΕΚΠΑ, ο Άγγελος Κασκάνης, Executive Director της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, η Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, και η Μαρία Γκιώνη, Προϊσταμένη Εσωτερικού Ελέγχου της ΕΔΟΕΑΠ.
Οι ομιλητές ανέδειξαν τη συλλογική προσπάθεια και τη συνεργασία ως ένα πολύ σημαντικό πυλώνα αντιμετώπισης του Οικονομικού Εγκλήματος, κάνοντας ειδική μνεία σε σχετικές πρωτοβουλίες όπως το e-govKYC. Η τεχνολογία αναγνωρίστηκε ως ένα καίριο σημείο ενδιαφέροντος σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, ως μέσο ενίσχυσης των προσπαθειών πρόληψης και έγκαιρου εντοπισμού περιστατικών Οικονομικού Εγκλήματος. Επίσης, αναδείχθηκε η αναγκαιότητα συνεχούς βελτίωσης των ενεργειών πρόληψης, καθώς οι μορφές του Οικονομικού Εγκλήματος συνεχώς εξελίσσονται και θα πρέπει υπάρχει εγρήγορση και συνεχής εκπαίδευση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού, που ομόφωνα αναγνωρίστηκε ως παράγοντας καταλυτικής σημασίας στην καταπολέμηση του Οικονομικού Εγκλήματος.
Με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου Financial Crime Symposium:
Ο Δημήτρης Κουτσόπουλος, CEO της Deloitte Ελλάδος, σημείωσε ότι: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την απήχηση που είχε το συνέδριο. Από καιρό σχεδιάζαμε να πραγματοποιήσουμε μια εκδήλωση που θα εξελισσόταν σε θεσμό, με στόχο τη δημιουργία μιας «κοινότητας», ενός “Think-Tank», όπου φορείς και επιχειρήσεις θα μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις και βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση του Οικονομικού Εγκλήματος, σε όλες τις διαστάσεις του. Το Οικονομικό Έγκλημα αποτελεί ένα πολυδιάστατο πρόβλημα, με μεγάλο αντίκτυπο, και απαιτείται η συνεργασία όλων για την αντιμετώπισή του.
Ο Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, Partner στο τμήμα Forensic, Financial Crime & Disputes της Deloitte σημείωσε: «Η ομάδα μας κατά καιρούς έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και συνέδρια για διάφορες μορφές του Οικονομικού Εγκλήματος, όπως το ξέπλυμα χρήματος, η απάτη και το κυβερνοέγκλημα, προκειμένου να ενημερώσουμε για την αναγκαιότητα της πρόληψης και της αντιμετώπισής του. Πάντα ωστόσο νιώθαμε ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί μια κοινότητα, η οποία θα ενισχύσει αυτή την προσπάθεια και θα αντιμετωπίσει το Οικονομικό Έγκλημα όχι εξατομικευμένα, αλλά συνδυαστικά και συλλογικά αξιοποιώντας πολιτικές, εργαλεία και την τεχνολογία αιχμής που θα μας επιτρέψει να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά. Η δημιουργία αυτού του συνεδρίου έχει ακριβώς αυτόν τον στόχο, τη δημιουργία ενός σημείου αναφοράς. Χαιρόμαστε ιδαίτερα που το 1ο Financial Crime Symposium αγκαλιάστηκε από πολλούς κλάδους και ενδυναμώνει την επιθυμία μας να το διοργανώνουμε σε τακτική βάση με συμμετοχές από όλο και ευρύτερο κοινό της αγοράς».