Οι τηλεπικοινωνίες συγκαταλέγονται στις αγορές που έχουν μεν πληγεί από την οικονομική κρίση – όσο περνά ο καιρός ολοένα και περισσότερο – όμως, ακόμα, οι λέξεις «επένδυση» και «ρευστότητα», έστω με το συνοδευτικό «περιορισμένη», τουλάχιστον ακούγονται.
Οι αντοχές σαφώς είναι στα όριά τους και αν συνεχιστεί η δημοσιονομική αβεβαιότητα, η κατάσταση θα γίνει τραγική όπως ήδη σε πολλούς άλλους κλάδους. Πρόκειται για μια κοινή διαπίστωση η οποία δεν έλειψε από τα πηγαδάκια του 14ου Infocom.
Στέλεχος εταιρείας παροχής τηλεπικοινωνιακού υλικού έλεγε πως η εκτέλεση των παραγγελιών σχεδόν έχει παγώσει καθώς οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, κρατούν την όποια ρευστότητα διαθέτουν για ώρα ανάγκης. Προμηθευτές διαφόρων ειδών, ανεξαρτήτου μεγέθους, μεγάλων αλυσίδων τεχνολογίας και παροχής υπηρεσιών περί τις τηλεπικοινωνίες περιμένουν …στο ακουστικό τους για να εξοφληθούν.
Και αυτό είναι μια όψη της πραγματικότητας που βιώνει η αγορά των τηλεπικοινωνιών, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, συνακόλουθο της ανυπαρξίας χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα. Μια άλλη είναι οι δυσκολίες να ολοκληρωθεί μια συμφωνία όπως π.χ. αυτή που αφορά τις Forthnet, hellas onlineκαι Wind ή την Intracom Telecom με τη Huawei. Για τη μεν πρώτη περίπτωση οι τράπεζες χρειάζεται να συμφωνήσουν για να γίνει οτιδήποτε μιας και οι συνολικές οφειλές είναι περί τα 500 εκατ. ευρώ και μάλλον τώρα έχουν άλλα σοβαρότερα θέματα να λύσουν. Για τη δεύτερη είναι προφανές πως Κινέζοι και Ρώσοι δεν θα αποφασίσουν εν μέσω αβεβαιότητας για το αν η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ. Την ίδια στιγμή δεν παρατηρείται πρόοδος στο θέμα της εθελουσίας του ΟΤΕ καθώς αναμένονται τα μέτρα για τα όρια συνταξιοδότησης.
Παρόλα αυτά, όπως ελέχθη με έμφαση στο 14ο Infocom, τα γραφειοκρατικά προβλήματα, παραμένουν ο Νο.1 ανασταλτικός παράγοντας για επενδύσεις στα νέα δίκτυα και τις ευρυζωνικές υποδομές.