Η υποδομή πάνω στην οποία βασίζονται πολλές εργασίες γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη είναι τόσο απαιτητική που η Schneider Electric υποστηρίζει πως ίσως έχει φτάσει η ώρα να επανεκτιμηθεί ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάζονται τα data centers.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με την εταιρεία, συνοψίζεται στο γεγονός ότι οι εργασίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη συχνά απαιτούν δικτύωση χαμηλής καθυστέρησης και υψηλού εύρους ζώνης για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, γεγονός που οδηγεί σε πύκνωση των rack και ασκεί πίεση στα συστήματα παροχής ισχύος και θερμικής διαχείρισης των κέντρων δεδομένων.
Σήμερα δεν είναι ασυνήθιστο οι GPU να καταναλώνουν πάνω από 700W και οι διακομιστές να ξεπερνούν τα 10kW. Σύμφωνα με την Schneider Electric, αυτό έρχεται σε αντίθεση με εκείνο που μπορούν να διαχειριστούν τα περισσότερα κέντρα δεδομένων, στα 10-20 kW ανά rack.
Αυτό το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι ο φόρτος εργασίας για την εκπαίδευση των συστημάτων επωφελείται σε μεγάλο βαθμό από τη μεγιστοποίηση του αριθμού τους ανά rack, καθώς μειώνει την καθυστέρηση του δικτύου και το κόστος.
«Αυτές οι προκλήσεις δεν είναι ανυπέρβλητες, αλλά οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να προχωρήσουν με πλήρη κατανόηση των απαιτήσεων, όχι μόνο σε σχέση με την πληροφορική, αλλά και τη φυσική υποδομή, ειδικά με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις κέντρων δεδομένων», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Η λευκή βίβλος επισημαίνει πολλές αλλαγές στην ισχύ των κέντρων δεδομένων, την ψύξη, τη διαμόρφωση των rack και τη διαχείριση λογισμικού, που μπορούν να εφαρμόσουν οι πάροχοι για να μετριάσουν τις απαιτήσεις που φέρνει στο προσκήνιο η ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, σε σχέση με την ενέργεια που καταναλώνεται και τον τρόπο που πραγματοποιείται η ψύξη τους.