Για θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι διασυνοριακές ροές δεδομένων συζήτησαν η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Πεκίνο, εν μέσω διαφωνιών σχετικά με μια έρευνα της ΕΕ για τις επιδοτήσεις των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων.
Οι συνομιλίες ήταν μέρος του Ψηφιακού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου ΕΕ-Κίνας, με συμπροεδρία από τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Zhang Guoqing, και την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για Αξίες και Διαφάνεια, Vera Jourova. Ήταν ο πρώτος διάλογος αυτού του επιπέδου τα τελευταία τρία χρόνια, όπως δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Jourova προειδοποίησε την Κίνα ότι θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά γύρω από το θέμα της διάδοσης της παραπληροφόρησης και των κυβερνοεπιθέσεων, ως βοήθεια προς τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.
«Έχω δηλώσει ότι θεωρούμε πως η αλληλεπίδραση της Κίνας με τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας είναι καθοριστικός παράγοντας για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας στο μέλλον. Αυτό περιλαμβάνει πτυχές που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια και την παραπληροφόρηση», δήλωσε η Jourová μετά τη συνάντηση με την κινεζική πλευρά.
Η ίδια σημείωσε ότι είπε στον Zhang -τον πρώην επικεφαλής της κινεζικής κρατικής αμυντικής εταιρείας Norinco, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin την περασμένη εβδομάδα- ότι βασίζεται στη «συνεργασία της Κίνας» για να διασφαλιστεί ότι «δεν θα χρησιμοποιηθεί έδαφος για κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο».
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε καθώς οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΕΕ εντείνονται, μετά την ανακοίνωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, για την πραγματοποίηση έρευνας σε σχέση με το εάν θα επιβληθούν δασμοί στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, για την προστασία της ευρωπαϊκής παραγωγής.
Το Πεκίνο επέκρινε την έρευνα ως «πράξη προστατευτισμού» και προειδοποίησε ότι θα βλάψει τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Οι συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις δύο πλευρές, κάλυψαν βασικά ζητήματα, όπως τις πλατφόρμες και τη ρύθμιση δεδομένων, την τεχνητή νοημοσύνη και τη διασυνοριακή ροή βιομηχανικών δεδομένων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις «δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες στην Κίνα, στο να κάνουν χρήση των βιομηχανικών τους δεδομένων, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής πρόσφατης νομοθεσίας».
Η δήλωση δεν διευκρίνισε σε ποια νομοθεσία αναφέρεται. Η Κίνα επέκτεινε τη νομοθεσία για την αντικατασκοπεία τον Ιούλιο, με εκτεταμένες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της μεταφοράς οποιασδήποτε πληροφορίας που σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια και διευρύνοντας τον ορισμό της κατασκοπείας.
Ο Zhang είπε ότι η Κίνα καλωσορίζει εταιρείες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, ώστε να μοιραστούν τις ευκαιρίες ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας και να επιτύχουν αποτελέσματα «win-win», όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προωθήσουν ένα ανοιχτό, δίκαιο και αμερόληπτο περιβάλλον για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, σημείωσε το Xinhua.
Τα δύο μέρη συζήτησαν και για άλλα θέματα, όπως η έρευνα και η καινοτομία, το ICT και η ασφάλεια των προϊόντων που πωλούνται στο διαδίκτυο.
Φωτογραφία από N509FZ υπό Creative Commons