Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου WIK, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου, ο καθηγητής Κώστας Μασσέλος, Πρόεδρος του BEREC και της EETT, επανέλαβε ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές αναμένουν ένα βελτιωμένο ψηφιακό οικοσύστημα στο μέλλον, το οποίο θα περιλαμβάνει διάφορες τεχνολογίες και θα προσφέρει σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα.
Ο κ. Μασσέλος αναγνώρισε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που έρχονται στο προσκήνιο και αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα πολιτικής και τις κανονιστικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για την προώθηση της συνδεσιμότητας Gigabit, που είναι «ζωτικής σημασίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του BEREC, για την επίτευξη των ψηφιακών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τη διάρκεια μιας συνόδου στην οποία συζητήθηκε η εφαρμογή του νόμου για τις ψηφιακές αγορές (DMA), η αντιπρόεδρος του BEREC, Annemarie Sipkes, εστίασε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών για την εφαρμογή του πλαισίου του DMA, του DSA και του επικείμενου νόμου περί δεδομένων και διακυβέρνησης δεδομένων. Σύμφωνα με την Sipkes, η αποτελεσματική συνεργασία είναι απαραίτητη για την επιτυχία αυτών των κανονισμών στην πράξη.
Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, ο επερχόμενος Πρόεδρος του BEREC, Tonko Obuljen, μοιράστηκε τις γνώσεις του, ως κεντρικός ομιλητής στη συνεδρία «The Gigabit Recommendation: Nearing the End-Game for Significant Market Power (SMP) Regulation?», διερευνώντας τον αντίκτυπο της πρότασης στη ρύθμιση των τηλεπικοινωνιών, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο βιομηχανικό τοπίο.
Νωρίτερα φέτος, ο BEREC δημοσίευσε τη γνώμη του σχετικά με το σχέδιο, διατυπώνοντας ορισμένες ανησυχίες και παρέχοντας προτάσεις για βελτίωση. Μόλις εγκριθεί, το Gigabit Recommendation θα καθοδηγήσει τις Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές σχετικά με τους όρους πρόσβασης των OTT στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των δικτύων Gigabit.
Υπενθυμίζεται πως ο BEREC προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην προτείνει νομοθεσία που θα καλέσει το Big Tech να συνεισφέρει οικονομικά για την ανάπτυξη του 5G και της ευρυζωνικότητας.
«Δεν υπάρχουν στοιχεία για πρόβλημα ανταγωνισμού ή αποτυχία της αγοράς εις βάρος των τελικών χρηστών, όσον αφορά στο IP-interconnection», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, σημειώνοντας πως ο BEREC διατηρεί τις αμφιβολίες του σε σχέση με την υποχρεωτική χρέωση κάποιου τέλος.
«Είναι αμφίβολο εάν οι υποχρεωτικές πληρωμές από τους CAP (παρόχους περιεχομένου και εφαρμογών) προς τους ISP (παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου) θα οδηγούσαν στην εκπλήρωση των στόχων συνδεσιμότητας των κρατών – μελών», ανέφερε ο BEREC.
Τόνισε ότι μια υποχρεωτική χρέωση μπορεί να θέσει σε μειονεκτική θέση τους μικρότερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, με λιγότερες οικονομίες κλίμακας και διαπραγματευτική δύναμη, ενώ άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών με τις δικές τους streaming ή cloud υπηρεσίες ενδέχεται να κάνουν διακρίσεις και να τις προωθούν αθέμιτα.