Μια σειρά από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που αφορούν στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, της συνδεσιμότητας και γενικότερα του επιχειρείν, παρουσιάζουν τα νέα προϊόντα που παρουσίασε χθες η Apple, κατά τη διάρκεια του event με την ονομασία «Wonderlust» – στο επίκεντρο του οποίου, όπως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκαν τα ολοκαίνουργια iPhone 15.
Αρχικά, τα iPhone 15 Pro και Pro Max είναι τα πρώτα smartphone που διαθέτουν υποστήριξη για το open source πρωτόκολλο Thread. Αυτό στοχεύει στην αγορά του «smart home», με την εταιρεία από το Cupertino να αναφέρει πως η υιοθέτηση του θα φέρει στο προσκήνιο «μελλοντικές ευκαιρίες για ενσωμάτωση εφαρμογών στο Home». Το Thread είναι ένα πρωτόκολλο mesh networking, σχεδιασμένο ειδικά για έξυπνες οικιακές συσκευές χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και χαμηλού εύρους ζώνης. Στοχεύει στη μείωση του λανθάνοντος χρόνου, στην παράταση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας και στη βελτίωση της αξιοπιστίας των συνδεδεμένων συσκευών.
Ένα άλλο ξεχωριστό χαρακτηριστικό, σε σχέση με τη συνδεσιμότητα των νέων συσκευών, είναι η ενσωμάτωση του χαρακτηριστικού Roadside Assistance, το οποίο λειτουργεί μέσω δορυφόρων στα iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max. Όπως αναφέρει η εταιρεία, «ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, όταν ένας χρήστης αντιμετωπίζει πρόβλημα με το αυτοκίνητο και η κάλυψη κινητής τηλεφωνίας και Wi-Fi δεν είναι διαθέσιμη, μπορεί πλέον να συνδεθεί με την AAA, τον μεγαλύτερο πάροχο οδικής βοήθειας της χώρας». Από εκεί, μπορεί να ζητήσει βοήθεια, μεταδίδοντας πληροφορίες μέσω δορυφόρου, έτσι ώστε η AAA να του στείλει μηνύματα απευθείας και να φτάσει στην ακριβή τοποθεσία του.
Φυσικά, όλα τα νέα iPhone έρχονται εξοπλισμένα με θύρα USB-C, με την εταιρεία να εγκαταλείπει την lightning, ακολουθώντας τις νέες απαιτήσεις, όπως αυτές ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αλλαγή αναμενόταν από πέρυσι, όταν η ΕΕ αποφάσισε πως όλες οι νέες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές θα πρέπει να διαθέτουν έναν κοινό φορτιστή έως το τέλος του 2024, με στόχο τη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων και την απλοποίηση της ζωής των καταναλωτών. Η Apple είχε αντιταχθεί στην απαίτηση, αλλά αναγνώρισε ότι θα έπρεπε να την ακολουθήσει. Η εταιρεία αναφέρει πως προχω΄ρησε στην υιοθέτηση του USB-C λόγω του ότι «έχει γίνει ένα παγκοσμίως αποδεκτό πρότυπο».
Την ίδια στιγμή, στα iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max προστέθηκε υποστήριξη για το δορυφορικό σύστημα NavIC, το οποίο έρχεται ως εναλλακτική του GPS, φέροντας την υπογραφή της Ινδίας. Αυτή είναι πρώτη φορά που η Apple παρέχει υποστήριξη για NavIC σε οποιοδήποτε από τα μοντέλα της. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινίσει ποιες δυνατότητες θα συμπεριληφθούν στη συγκεκριμένη υλοποίηση. Το «Navigation with Indian Constellation», το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στην Ινδία το 2018, αποτελεί την προσπάθεια της χώρας να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο αυτόνομο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης. Αναπτύχθηκε από τον οργανισμό διαστημικής έρευνας ISRO και παρέχει ακριβείς πληροφορίες θέσης και χρονισμού στην Ινδία και τη γύρω περιοχή.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό συνδεσιμότητας που υποστηρίζουν τα high-end μοντέλα της νέας σειράς, είναι το Wi-Fi 6E. Τα iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max είναι τα πρώτα iPhone που υποστηρίζουν συνδεσιμότητα Wi-Fi 6E, με τα iPhone 15 να περιορίζονται στο Wi-Fi 6. Με την υποστήριξη Wi-Fi 6E, τα δύο μοντέλα μπορούν να συνδεθούν στη ζώνη των 6 GHz που προσφέρεται για μεγαλύτερες ταχύτητες, βελτιωμένη καθυστέρηση και λιγότερες παρεμβολές από άλλες συσκευές. Η σύνδεση στο Wi-Fi 6E απαιτεί Wi-Fi 6E router, ενώ σημειώνεται πως υπάρχει ακόμα περιορισμένος αριθμός συσκευών που προσφέρουν υποστήριξη Wi-Fi 6E – επομένως, προς το παρόν, η ζώνη των 6 GHz έχει πολύ λιγότερη συμφόρηση.
Όσον αφορά στη στρατηγική της εταιρείας, ανακοινώθηκε ότι δεν θα χρησιμοποιεί δέρμα στις νέες θήκες για iPhone, στα bands για Apple Watch ή σε άλλα αξεσουάρ, λόγω του μεγάλου αποτυπώματος άνθρακα που παρουσιάζει το συγκεκριμένο υλικό. Αντίθετα, η Apple αναφέρει ότι θα βασιστεί στο «FineWoven», ένα ύφασμα που ισχυρίζεται ότι αποτελείται κατά 68% από ανακυκλωμένο υλικό. Η απομάκρυνση του δέρματος από τα προϊόντα της αποτελεί ένα από τα πολλά μέτρα που αναφέρει ότι έχει λάβει, για την επίτευξη του περιβαλλοντικού της στόχου σε σχέση με τη δημιουργία τεχνολογικών προϊόντων που είναι ουδέτερα σε άνθρακα και χρησιμοποιούν βιώσιμη τεχνολογία.
Η Apple ανακοίνωσε, τέλος, ότι το Series 9 Watch είναι το πρώτο προϊόν της που είναι ουδέτερο σε άνθρακα. Όλη η κατασκευή τροφοδοτείται από «100% καθαρή ηλεκτρική ενέργεια», ενώ χρησιμοποιούνται ανακυκλωμένα υλικά. Όσον αφορά στην μεταφορά και παράδοση του προϊόντος, τονίζεται πως η νέα συσκευασία του Series 9 Watch έχει σχεδιαστεί ώστε να αποστέλλονται 25% περισσότερα ρολόγια ανά ταξίδι. Η εταιρεία, στέλνει, επίσης περισσότερα μέσω φορτηγών πλοίων, που είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα αεροπλάνα. Συνδυαστικά, αυτές οι προσπάθειες μείωσαν το αποτύπωμα άνθρακα του Apple Watch κατά 78%, σύμφωνα με την Lisa Jackson, αντιπρόεδρο περιβάλλοντος, πολιτικής και κοινωνικών πρωτοβουλιών της Apple.