Ζούμε μία εθνική τραγωδία! Με τις φωτιές και τις πλημμύρες βιώνουμε μία τεράστια οικολογική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή, οι συνέπειες της οποίας δεν έχουν γίνει ακόμα αντιληπτές.
Απλά, σκεφτείτε ότι στις πληγείσες περιοχές -που παράγουν το 5,5% του ΑΕΠ- έχει καταστραφεί το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Η πραγματική έκταση γίνεται γνωστή τώρα, που σιγά – σιγά γίνεται η απόσυρση των υδάτων, αποκαλύπτοντας τις πληγές που προσκλήθηκαν στη φύση, την οικονομία και στις ζωές των ανθρώπων.
Γιατί, και πολύ σωστά, στην αρχή δόθηκε προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή και στο πως θα απαλύνθεί ο πόνος των ανθρώπων που βιώνουν αυτή την τραγωδία. Διότι, άλλο να το βλέπεις από την TV, και να σε συγκλονίζει και άλλο να το ζεις και να νιώθεις στο πετσί σου τις συνέπειες.
Είναι λοιπόν προς τιμήν και των τριών δικτύων που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να συνδράμουν όπου υπήρχε ανάγκη, προσπαθώντας να διευκολύνουν τους συνανθρώπους μας στις δυσκολίες που βιώνουν. Μπράβο λοιπόν και στους τρεις, που έκαναν απλά ότι έπρεπε! Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο…
Από κοντά και ο Δημήτρης Παπαστεργίου, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή στα… πάτρια εδάφη και προσπάθησε να βοηθήσει, ώστε να απαλύνουν οι δυσμενείς συνέπειες για τους συνανθρώπους μας.
Ούτε από αυτόν, που έχουμε την τύχη να γνωρίζουμε καλά, περιμέναμε τίποτα λιγότερο. Πάντα ήταν στην πρώτη γραμμή!
Ωστόσο, αν θα έπρεπε να δώσουμε ένα μόνο βραβείο, αυτό θα πήγαινε στο πνεύμα αλληλεγγύης και τον εθελοντισμό, που έδειξε ότι ακόμα υπάρχει ελπίδα σ’ αυτόν τον τόπο.
Αν προκύπτει ένα ηθικό δίδαγμα -στη λογική ουδέν κακόν αμιγές καλού- είναι πως όταν δεν αλλάζουμε, και δεν παίρνουμε το μήνυμα που μας έφερε ο Ιανός, βουλιάζουμε…
Παράλληλα, θα πρέπει να επισημάνουμε τον ρόλο της κινητής τηλεφωνίας, τόσο στην προειδοποίηση για τον κίνδυνο (112), όσο και στη διάσωση και την ελπίδα, αφού ήταν ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας των αποκλεισμένων συνανθρώπων μας.
Ειδικά για το 112 όλοι επιβεβαιώνουν τη σημασία του και το γεγονός ότι έχει σώσει ζωές, σε κάθε φυσική καταστροφή, και δεν είναι λίγες αυτές που αντιμετωπίσαμε. Ωστόσο, κάποιοι παραπονέθηκαν ότι π.χ. στο Ν. Πήλιο, αλλά και σε αρκετές άλλες περιοχές, δεν μπορούσαν να λάβουν το μήνυμα, λόγω ελλιπούς κάλυψης από τα δίκτυα κινητής.
Αιτία, οι αντιδράσεις από κάποιους -ψεκασμένους ή μη- που κατάφεραν να θέσουν σε σιγή τους σταθμούς βάσης, είτε δικαστικά, είτε με τη βία των συλλογικοτήτων. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ενδεχομένως να ευθύνονται για απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.
Είναι προφανές, ότι αυτή τη στιγμή η Πολιτεία έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά προβλήματα -όπως τα 2 δις και βάλε των αποζημιώσεων- αλλά μήπως θα έπρεπε να κατοχυρωθεί η δια νόμου κάλυψη; Η κινητή τηλεφωνία εκτός όλων των άλλων είναι -αποδεδειγμένα- και πολύτιμο εργαλείο.
Αυτό που θεωρητικά θα ήταν η πιο δυνατή είδηση της εβδομάδας -αφού την περιμέναμε 13 χρόνια- ήταν η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον καναδικό οίκο DBRS σε investment grade. Είναι ένα καλό πρώτο βήμα και έπονται οι αξιολογήσεις από την S&P (20 Οκτωβρίου) και τη Fitch (1 Δεκεμβρίου). Αμήν και πότε!