Οι telcos της Ινδίας, της δεύτερης μεγαλύτερης τηλεπικοινωνιακής αγοράς στον κόσμο, θέλουν να αποζημιώνονται για τη χρήση των υποδομών τους από τις τεχνολογικές εταιρείες, όπως αναφέρεται σε σύσταση τους προς τον τοπικό ρυθμιστικό φορέα. Τα συγκεκριμένα σχόλια έρχονται ως απάντηση σε διαβούλευση της Ρυθμιστικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών της χώρας.
Η Jio, ο μεγαλύτερος ινδικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος, που διαθέτει περισσότερους από 450 εκατομμύρια συνδρομητές, συνέστησε στην τοπική ρυθμιστική αρχή ότι οι OTT θα πρέπει να «συμβάλλουν» στο κόστος των τηλεπικοινωνιακών δικτύων με βάση την κίνηση που καταναλώνουν, τον κύκλο εργασιών τους και τον αριθμό των χρηστών που διαθέτουν.
«Προτείνουμε ότι η TRAI [η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Ινδίας] θα πρέπει να προτείνει στους παρόχους OTT να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των δικτύων και στη δημιουργία μιας “ραχοκοκαλιάς” για τη χώρα. Σε αυτήν την προσπάθεια, οι άλλοι πάροχοι υπηρεσιών OTT θα πρέπει επίσης να υποχρεωθούν να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί», δήλωσε η θυγατρική της Reliance, την οποία διευθύνει ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, ο Mukesh Ambani.
Η Reliance, η οποία κατέχει το 55% του μεριδίου της συνολικής κίνησης δεδομένων της Ινδίας, υποστηρίζει ότι η απαίτηση από τις εταιρείες να αντισταθμίσουν τη χρήση θα εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού. Η Jio είπε ότι υπάρχει «σχεδόν συναίνεση» μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών παρόχων σε όλο τον κόσμο, όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Η Airtel και η Vodafone-Idea, δύο ακόμη σημαντικοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας, συμφωνούν με τον ανταγωνιστή τους. Η Airtel πρότεινε ότι μόνο οι μεγαλύτεροι χρήστες της δικτυακής υποδομής θα πρέπει να επιβαρύνονται με το κόστος χρήσης της, επιτρέποντας στις μικρότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις να αναπτύσσονται ανεμπόδιστα.
Η Ινδία είναι μία από τις μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές αγορές στον κόσμο, αλλά τα μέσα έσοδα ανά χρήστη είναι αρκετά χαμηλά. Οι τρεις κορυφαίοι πάροχοι συμφώνησαν πέρυσι να πληρώσουν 19 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρήση των συχνοτήτων του 5G και ελπίζουν ότι η ρυθμιστική αρχή θα παρέμβει για να ενισχύσει τα περιθώρια κέρδους.
Πολλές εταιρείες τεχνολογίας, μέσω ενώσεων του κλάδου, επέκριναν τις προτάσεις των φορέων, τονίζοντας ότι οι υπηρεσίες τους έχουν ενισχύσει τα έσοδα των telecoms. Προειδοποιούν, επίσης, ότι εάν αναγκαστούν να καλύψουν τα κόστη για τις υποδομές, θα μπορούσαν δυνητικά να οδηγηθούν σε μειωμένες επενδύσεις στην καινοτομία και να μετατοπίσουν το βάρος στους καταναλωτές.
«Ένα υποχρεωτικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ παρόχων υπηρεσιών OTT και αδειοδοτημένων TSP μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός συστήματος όπου οι TSP θα απαιτούν αποζημίωση από τους OTT με τη μορφή τελών κατανομής εσόδων ή χρήσης δικτύου», δήλωσε η Asia Internet Coalition, μια βιομηχανική ένωση που αντιπροσωπεύει μερικές από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες, όπως τις Apple, Amazon, Microsoft, Google, Meta, Netflix και Spotify.
«Αυτό θα επηρεάσει την ουδετερότητα του δικτύου και την ευημερία των καταναλωτών μακροπρόθεσμα. Το πιο σημαντικό είναι ότι ένα μοντέλο κατανομής εσόδων ή χρήσης δικτύου πιθανότατα θα παραβιάζει την αρχή της ουδετερότητας του δικτύου». Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες ισχυρίζονται ότι οι συστάσεις τους δεν παραβιάζουν την ουδετερότητα του δικτύου.