Εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών, απόρροια -ή μη- της κλιματικής ή της εγκληματικής αλλαγής, όλα δείχνουν ότι από την κυβέρνηση προετοιμάζεται ένα νέο δόγμα πυρόσβεσης, αφού πλέον αποδείχθηκε περίτρανα ότι το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην πρόληψη και την έγκαιρη κατάσβεση, πριν… γίνει η σπίθα πυρκαγιά.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα, τόσο σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, όσο και σε επίπεδο ΟΤΑ, να μπει στην εξίσωση η τεχνολογία.
Δίκτυο αισθητήρων μονοξειδίου του άνθρακα στα δάση, συνεχή επόπτευση με υπέρυθρες κάμερες, drones και δίκτυο έγκαιρης προειδοποίησης, ελπίζουμε να μπουν σύντομα στο οπλοστάσιο των φορέων προστασίας.
Κατά καιρούς, και ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, έχουμε δει πολλές υλοποιήσεις και proof of concept, που συνδυάζουν τηλεπικοινωνίες, ΙοΤ και drones.
Θεωρούμε ότι μία συνεργασία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, θα μπορέσει να αποδώσει καρπούς.
Η άποψή μας είναι ότι ο Δημήτρης Παπαστεργίου έχει ήδη σχηματίσει γνώση και άποψη, τόσο από την θητεία του ως Δήμαρχος, όσο και ως μηχανικός με εμπειρία στις υλοποιήσεις IoT, και ελπίζουμε να ηγηθεί μία τέτοιας προσπάθειας.
Το σημαντικότερο, κατά την άποψή μας, είναι να αξιολογηθούν τεχνικά οι τεχνολογικές προτάσεις, να εξασφαλιστεί η διασύνδεση των επιμέρους τμημάτων, και οι διαγωνιστικές διαδικασίες να είναι γρήγορες, αδιάβλητες, και με ανοιχτές προδιαγραφές, ώστε να φτάσουμε στην καλύτερη δυνατή και ολοκληρωμένη υλοποίηση.
Θεωρούμε ότι είναι η ιδανική ευκαιρία να αποδείξει η πολιτεία προς τους πολίτες, πως η τεχνολογία είναι εδώ να για να δίνει λύσεις, δημιουργώντας ένα αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας, ένα βήμα παραπάνω από το 112, και πολλά βήματα μπροστά στην εμπιστοσύνη του κόσμου.