Οι ρυθμιστικές Αρχές της Κίνας προχωρούν στη θέσπιση νέων κανονισμών, ώστε να αποτρέψουν τους ανήλικους από το να ξοδεύουν πολύ χρόνο στα smartphone τους, προκαλώντας ένα πιθανό πλήγμα στην Tencent Holdings και άλλους κολοσσούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Οι κανονισμοί, που δημοσιεύθηκαν από το Cyberspace Administration of China, αντιπροσωπεύουν μερικούς από τους πιο σκληρούς περιορισμούς στη χρήση του Διαδικτύου στον κόσμο. Μεταξύ άλλων, τα παιδιά δεν θα έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω κινητών συσκευών από τις 22:00 έως τις 6:00, όπως ανέφερε η υπηρεσία σε προσχέδιο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της. Άλλοι περιορισμοί προβλέπουν έως και δύο ώρες χρήσης κινητού για παιδιά ηλικίας 16 έως 18 ετών.
Από το 2021, το Πεκίνο έχει υιοθετήσει μια σειρά νέων κανόνων, στοχεύοντας να καταπολεμήσει αυτά που χαρακτηρίζει ως κοινωνικά προβλήματα. Επέβαλε περιορισμούς στα διαδικτυακά παιχνίδια για παιδιά και κήρυξε παράνομη την κερδοσκοπική διδασκαλία μετά το σχολείο, μέτρα που είχαν ως στόχο να μειώσουν τα οικονομικά βάρη για τις οικογένειες και να προωθήσουν πιο υγιείς δραστηριότητες. Το 2021, τα υποστηριζόμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης αναφέρονταν στο gaming ως «πνευματικό όπιο».
Το WeChat της Tencent και το Douyin της ByteDance -που μοιάζει με το TikTok- είναι από τις πιο δημοφιλείς και ευρέως χρησιμοποιούμενες διαδικτυακές υπηρεσίες στην Κίνα, προσελκύοντας έναν σημαντικό αριθμό ανηλίκων. Το CAC δεν κατονόμασε καμία υπηρεσία, σημειώνοντας ότι οι πλατφόρμες θα είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή των απαιτήσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν την προώθηση νανουρισμάτων για παιδιά κάτω των 3 ετών και εκπαιδευτικών ειδήσεων και ψυχαγωγικού περιεχομένου σε άτομα κάτω των 12 ετών.
Η ρυθμιστική αρχή τόνισε ότι οι πλατφόρμες θα είναι υπεύθυνες για την επιβολή, αν και δεν όρισε ποινές για παραβιάσεις. Οι εταιρείες στην Κίνα συνήθως θεωρούνται υπεύθυνες για την εφαρμογή τέτοιων κυβερνητικών κανονισμών. Σε προηγούμενους κανόνες που περιόριζαν το gaming για ανηλίκους, οι εταιρείες απαιτούσαν καταχώρηση πραγματικών ονομάτων από τους χρήστες και στη συνέχεια εισήγαγαν τεχνολογία για να μπλοκάρουν τους πελάτες τους εκτός των εξουσιοδοτημένων ωρών.
Ο οργανισμός καθόρισε ορισμένα μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένων περιοδικών ελέγχων και αξιολογήσεων, καθώς και πρόσβασης τόσο στην τεχνολογία όσο και στα δεδομένα κατόπιν αιτήματος – απαιτήσεις που δεν είναι ασυνήθιστες στην Κίνα, η οποία, από το 2021, έχει θεσπίσει νομοθεσία που δίνει στην κυβέρνηση μεγαλύτερο έλεγχο των δεδομένων, σε εθνικό επίπεδο.
«Για την ενίσχυση της προστασίας των ανηλίκων, τα τελευταία χρόνια, η CAC συνέχισε να προωθεί την κατασκευή ενός μοντέλου Διαδικτύου για νέους, διεύρυνε την εμβέλειά του, βελτίωσε τις λειτουργίες του και εμπλούτισε με κατάλληλο περιεχόμενο», ανέφερε η υπηρεσία στους κανονισμούς, οι οποίοι βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση και ενδέχεται να παρουσιάσουν αλλαγές. Αυτές οι πρωτοβουλίες, σύμφωνα με την Αρχή, «είχαν θετικό αντίκτυπο στη μείωση του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο και στον περιορισμό του αντίκτυπου των ανεπιθύμητων πληροφοριών».