Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Arizton, η αγορά των data centers στην Ελλάδα θα αναπτυχθεί με έναν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) που θα φτάσει το 8,78% για την περίοδο 2022-2028. Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς των data centers αναμένεται ότι θα φτάσει τα 1,21 δισ. δολάρια.
Όπως αναφέρεται, «η Ελλάδα αποτελεί μια από τις αναπτυσσόμενες χώρες στην τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία. Με το τέλος των 12 ετών δημοσιονομικής εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε οικονομική σταθερότητα για τη χώρα. Η αγορά σημειώνει σημαντικές επενδύσεις λόγω της αυξανόμενης υιοθέτησης των υπηρεσιών cloud, της εμφάνισης των τεχνολογιών AI/ML και της κρατικής στήριξης για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων».
Η κατασκευή κέντρων δεδομένων οδηγείται από παράγοντες όπως η τιμή της διαθέσιμης γης και η σταθερότητα, οι δωρεάν επιλογές ψύξης κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η προσβασιμότητα των παρόχων, η προσβασιμότητα σε συνδεσιμότητα και ενέργεια αλλά και τα φορολογικά κίνητρα που προσφέρονται. Στην Ελλάδα, προστέθηκε ισχύς περίπου 13 MW το 2022. Η Digital Realty και η Microsoft θα προσθέσουν πάνω από 25 MW χωρητικότητας, ενώ η αθροιστική προσθήκη (2023–2028) φτάνει τα 139 MW.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η Digital Realty και η Google ήταν οι κύριοι επενδυτές το 2022, μαζί με το άνοιγμα κέντρων δεδομένων από τις Digital Realty – Lemda Helix και Lancom μέσα στην ίδια χρονιά. «Η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για τις έξυπνες πόλεις αποδείχθηκε σημαντική ενίσχυση για τις ΤΠΕ, την τεχνητή νοημοσύνη και την ML, τα μεγάλα δεδομένα και άλλες καινοτόμες τεχνολογίες. Η χώρα έχει δει τεράστια παραγωγή δεδομένων, η οποία είναι πιθανό να τονώσει τη ζήτηση για κέντρα δεδομένων».
«Τον Απρίλιο του 2022, η Enterprise Greece ενέκρινε ένα έργο της Microsoft, αξίας 110 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις, παρέχοντας τεχνική υποστήριξη και υπηρεσίες cloud computing. Τον Ιούλιο του 2022, η Optima Bank συνεργάστηκε με την Accenture για την κατασκευή ενός συστήματος αποθήκευσης δεδομένων που βασίζεται στο cloud, που θα βοηθήσει την τράπεζα να αναλύσει πληροφορίες από διάφορα σημεία. Αυτό θα της επιτρέψει, επίσης, να προσφέρει εξατομικευμένες τραπεζικές υπηρεσίες.
Το 2021, η AWS άνοιξε το πρώτο της γραφείο στην Αθήνα. Αυτό αποτελεί μέρος της επένδυσης της στην Ελλάδα για την υποστήριξη του αυξανόμενου αριθμού πελατών και συνεργατών που βρίσκονται στη χώρα. Επιπλέον, η AWS δημιούργησε ένα edge location στην Αθήνα, που παρέχει προηγμένες τεχνολογίες όπως το Amazon CloudFront, το AWS Shield, το AWS WAF και το Lambda@Edge».
Το 2022, η Αθήνα αποτέλεσε έναν σημαντικό κόμβο για τα κέντρα δεδομένων της χώρας. Η πρωτεύουσα είδε σημαντικές επενδύσεις στο παρελθόν και αναμένεται να δει ακόμη περισσότερες στο μέλλον.