Ευρωπαϊκή Ένωση και Αργεντινή, Μπαχάμες, Μπαρμπάντος, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Δομινικανή Δημοκρατία, Εκουαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Τζαμάικα, Μεξικό, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Σουρινάμ, Τρινιδάδ και Τομπάγκο και Ουρουγουάη συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους, δημιουργώντας το EU–LAC Digital Alliance.
Η συγκεκριμένη συμμαχία, όπως αναφέρεται, αποτελεί ένα άτυπο πλαίσιο συνεργασίας, ανοιχτό σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής και τα κράτη μέλη της ΕΕ, που μπορούν να συμμετέχουν μέσω των αντίστοιχων φορέων που σχετίζονται με την ψηφιακή ατζέντα. Η ΕΕ συμμετέχει ως Team Europe, με τα κράτη μέλη, τους αναπτυξιακούς οργανισμούς, και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η Συμμαχία προβλέπει τη συμμετοχή και άλλων ενδιαφερομένων, όπως ο ιδιωτικός τομέας, τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά δίκτυα, και άλλοι, ανάλογα με την περίπτωση.
Η ψηφιακή συμμαχία παρέχει ένα φόρουμ για τακτικό διπεριφερειακό διάλογο και συνεργασία σε ψηφιακά θέματα προς όφελος των πολιτών. Δημιουργεί ένα στρατηγικό πλαίσιο για την προώθηση της μελλοντικής συνεργασίας, καθώς και για την ψηφιακή συνεργασία ΕΕ-ΛΑΚ που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Προωθεί τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του διαλόγου της ψηφιακής πολιτικής, της διακυβέρνησης του Διαδικτύου, της διακυβέρνησης των δεδομένων, της συνδεσιμότητας, της ασφάλειας, της προστασίας των δεδομένων, της τεχνητής νοημοσύνης, της ανάπτυξης δεξιοτήτων, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, του ψηφιακού εμπορίου και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το διάστημα. Μεταξύ άλλων, θα επιδιωχθεί η μεταφορά και ανταλλαγή γνώσεων για την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και μητρώων, την ψηφιακή ταυτότητα, τις ηλεκτρονικές υπογραφές και τη σχετική διαλειτουργικότητα.
Η Συμμαχία θα χρησιμεύσει, επίσης, ως ένα φόρουμ για την ανάπτυξη μιας διπεριφερειακής επενδυτικής ατζέντας στον ψηφιακό τομέα, που θα υποστηρίζεται από την πρωτοβουλία Global Gateway, μεταξύ άλλων πηγών χρηματοδότησης. Δεδομένης της εξαιρετικά δυναμικής φύσης του τομέα, οι προτεραιότητες θα αναθεωρούνται τακτικά και θα περιλαμβάνονται νέοι τομείς, σύμφωνα με αμοιβαίες συμφωνίες και βάσει των μεταβαλλόμενων αναγκών.
Το 2023, η συνεργασία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επέκταση του καλωδίου οπτικών ινών BELLA σε άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, την εφαρμογή μιας περιφερειακής στρατηγικής Copernicus, με δύο περιφερειακά κέντρα δεδομένων Copernicus στον Παναμά και τη Χιλή, και τη δημιουργία ενός ψηφιακού επιταχυντή EU-LAC, για την προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ εταιρειών και καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων. Στόχος είναι να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν τουλάχιστον 40 κοινοπραξίες για διπεριφερειακή καινοτομία και ψηφιακό μετασχηματισμό.