Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η ITU και η GSMA ανακοίνωσαν πως επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι όλοι οι μεγάλοι χώροι φιλοξενίας προσφύγων θα διαθέτουν οικονομικά προσιτή συνδεσιμότητα έως το 2030, προωθώντας την ψηφιακή ένταξη περισσότερων από 20 εκατομμυρίων αναγκαστικά εκτοπισμένων και των τοπικών κοινοτήτων υποδοχής.
Για να το επιτύχουν αυτό, αναζητούν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δολάρια σε βασική υποστήριξη, με τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δολάρια σε άμεσες επενδύσεις και συνεισφορές για την προώθηση της ατζέντας συνδεσιμότητας για τους πρόσφυγες. Περαιτέρω λεπτομερής σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη στις σχετικές περιοχές.
Ολοκληρώνοντας μια κοινή επίσκεψη στην Αιθιοπία, η Γενική Γραμματέας της ITU, Doreen Bogdan-Martin και η Αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Kelly T. Clements, εξέδωσαν μια επείγουσα παγκόσμια έκκληση για δράση, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων και τη δημιουργία ενός ευνοϊκού ρυθμιστικού πλαισίου για την παροχή της απαιτούμενης συνδεσιμότητας.
«Σήμερα στην Αιθιοπία ακούσαμε από πρώτο χέρι από τις κοινότητες των προσφύγων πόση σημασία έχει η ψηφιακή τεχνολογία για αυτούς – είναι ζωτικής σημασίας για την αυτοδυναμία τους και ένας τρόπος σύνδεσης με βασικές υπηρεσίες καθώς και με αγαπημένα πρόσωπα», είπε η Clements. «Πολλές προκλήσεις παραμένουν».
«Στην Αιθιοπία, γίναμε μάρτυρες της ευρηματικότητας των προσφυγικών κοινοτήτων να βρουν όποιο δρόμο μπορούν για να παραμείνουν συνδεδεμένοι με την κοινωνία», δήλωσε ο Bogdan-Martin. «Αυτές οι κοινότητες ζητούν από όλους τους ενδιαφερόμενους να κάνουν το ό,τι μπορούν για να επεκτείνουν την πρόσβαση σε ουσιαστική συνδεσιμότητα, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν μια ασφαλή, ικανοποιητική, εμπλουτισμένη και παραγωγική διαδικτυακή εμπειρία, με προσιτό κόστος.
Ο Ψηφιακός Συνασπισμός Partner2Connect της ITU και το Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες μπορούν να χρησιμεύσουν ως σημαντικά σημεία εισόδου για τους ενδιαφερόμενους οργανισμούς και τους επενδυτές, ώστε να επιδιώξουν συνδεσιμότητα για όλους, συμπεριλαμβανομένων των εκτοπισμένων και των κοινοτήτων υποδοχής τους».
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η ITU και η GSMA, αναφέρουν πως έχουν αναπτύξει μια φιλόδοξη δέσμευση σε σχέση με το λεγόμενο «Refugee Connectivity», που επιδιώκει να κινητοποιήσει επενδύσεις και περαιτέρω δεσμεύσεις για να συμπεριλάβει τους πρόσφυγες σε εθνικά πλαίσια και στόχους, μέσω της καθολικής συνδεσιμότητας. Σε αυτό περιλαμβάνεται η προώθηση μιας ευνοϊκής πολιτικής και ρυθμιστικού περιβάλλοντος, τόσο για την επέκταση της υποδομής όσο και για την άρση των ρυθμιστικών φραγμών.