Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα δαπανήσουν 227 δισεκατομμύρια δολάρια για το IoT μέσα στη φετινή χρονιά, καθώς οι πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη μείωση του κόστους λειτουργίας ενισχύουν τις δαπάνες για τεχνολογία και υπηρεσίες.
Αυτή η αναφορά προέρχεται από την IDC, η οποία προβλέπει, επίσης, ότι οι δαπάνες που σχετίζονται με το IoT θα συνεχίσουν να αυξάνονται, με πενταετή σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 11%, για να φτάσουν τα 345 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027.
Η IDC σημειώνει ότι η ανάπτυξη του IoT στην Ευρώπη «αντανακλά τους εξελισσόμενους επενδυτικούς στόχους του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, που σχετίζονται με τη μείωση του κόστους, τον εξορθολογισμό των διαδικασιών, την αυτοματοποίηση και τη βελτιωμένη εμπειρία πελάτη».
Από την άλλη πλευρά, οι οικονομικές δυσκολίες εμποδίζουν την αγορά σε ορισμένους τομείς, τουλάχιστον προς το παρόν. Οι επενδύσεις των εταιρειών στο IoT στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι σημαντικά χαμηλότερες από τον συνολικό μέσο όρο της ευρωπαϊκής αγοράς, με την εταιρεία να τονίζει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης κατά την περίοδο πρόβλεψης αναμένεται να είναι μονοψήφιοι. Ωστόσο, προβλέπεται ανάπτυξη. Οι επενδύσεις IoT στην ΚΑΕ θα αρχίσουν να επιταχύνονται μέχρι το τέλος της περιόδου πρόβλεψης.
«Λόγω του αβέβαιου μακροοικονομικού πλαισίου, οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί αναμένεται να συνεχίσουν να αισθάνονται πίεση στους προϋπολογισμούς, με τις πρόσθετες επενδύσεις να περιορίζονται βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα», σημείωσε η Alexandra Rotaru, ανώτερη ερευνητική αναλύτρια στην European Data & Analytics Team της IDC.
«Ωστόσο, το IoT θα παραμείνει ένα κρίσιμο εργαλείο για τη βελτίωση της απόδοσης και της αποδοτικότητας και την αύξηση των δυνατοτήτων αυτοματισμού. Θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό επενδυτικό τομέα, βοηθώντας τους οργανισμούς να μειώσουν το κόστος και να ενισχύσουν την παραγωγικότητα, παρά τις προκλήσεις».
Οι δαπάνες στην Ευρώπη θα οδηγηθούν από τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται από εταιρείες κατασκευών, κοινής ωφελείας και επαγγελματικές υπηρεσίες, με βασικές περιπτώσεις χρήσης όπως η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων παραγωγής, η αυτοματοποίηση της διανομής και η υποδομή για έξυπνα κτίρια. Η ταχύτερη υιοθέτηση του IoT θα γίνει σε τομείς όπως η διαχείριση της άρδευσης στη βιομηχανία πόρων και η διαχείριση στόλου στον τομέα των μεταφορών.
Από τεχνολογική άποψη, οι μονάδες και οι αισθητήρες θα συνεχίσουν να οδηγούν τις επενδύσεις που σχετίζονται με το IoT, ακολουθούμενες από τις σχετικές υπηρεσίες. Ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας τεχνολογικών επενδύσεων θα είναι στα δίκτυα LPWAN, τα οποία θα αποδειχθούν κρίσιμος τομέας για τους παρόχους τηλεπικοινωνιών τα επόμενα χρόνια.