Ο κ. Δημήτρης Μπακάκος, Γενικός Διευθυντής της SingularLogic, μιλάει στο Infocom.gr για το project της συγκέντρωσης και μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων που έχει αναλάβει η εταιρεία – και που αναλαμβάνει από το 1981. Σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί ένα «πρότυπο μοντέλο συνεργασίας» μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα και «ένα έργο με ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις, που εξελίσσουμε συνεχώς, επενδύοντας κάθε φορά σε νέες τεχνολογίες».
Μιλήστε μας για το έργο που ανέλαβε η SingularLogic, σε σχέση με τις Εθνικές Εκλογές, τους στόχους που τέθηκαν και τους χρόνους στους οποίους, τελικά, καταφέρατε να μεταδώσετε τα αποτελέσματα. Υπήρξαν προκλήσεις ή δυσκολίες που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε;
Η εταιρεία μας αναλαμβάνει το έργο της συγκέντρωσης και μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων από το 1981. Μέχρι σήμερα, έχουμε αναλάβει συνολικά 36 εκλογικές αναμετρήσεις, έχοντας την ευθύνη της συνολικής διαχείρισης του έργου αυτού. Όλα αυτά τα χρόνια, επενδύουμε συνεχώς σε νέες τεχνολογίες και καινοτομίες, που στόχο έχουν να θωρακίσουν τη διαφάνεια και το αδιάβλητο των εκλογών, όπως και να επιταχύνουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Μια από αυτές τις καινοτομίες είναι και η διαδικασία της ασφαλούς ηλεκτρονικής μετάδοσης των αποτελεσμάτων (SRT) μέσω συσκευών νέας γενιάς, απευθείας μέσα από το εκλογικό τμήμα. Όταν το 2009 το παρουσιάσαμε για πρώτη φορά, η επιτυχία του αποτελούσε για εμάς ένα μεγάλο στοίχημα. Από τότε και σε όλες τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το σύστημα χρησιμοποιήθηκε πιλοτικά με εντυπωσιακά αποτελέσματα, θέτοντας, έτσι, σε νέα πολύ υψηλή βάση τις προσδοκίες ενημέρωσης των πολιτών. Με επιστέγασμα τις τελευταίες Εθνικές Εκλογές του Μαΐου, όπου η χρήση συσκευών, από το σύνολο των Δικαστικών Αντιπροσώπων όλης της Επικράτειας, έδωσε αποτελέσματα ψήφων Συνδυασμών και σταυρών Υποψηφίων, μέχρι και 5 ώρες νωρίτερα.
Σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε με περηφάνια για την επιτυχία του νέου μας εγχειρήματος, όπου εξασφάλισε ορατό και αισθητό αποτέλεσμα στο σύνολο της εκλογικής διαδικασίας και ενημέρωσης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις 10.10 μμ. το βράδυ των εκλογών είχαμε αποτελέσματα ψήφων συνδυασμών από το 80% σχεδόν της Επικράτειας, ενώ μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα (1 πμ) είχαμε το 90% της ενσωμάτωσης των σταυρών.
Στο έργο των εκλογών, η κυριότερη πρόκληση για εμάς είναι ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να επαναπαυόμαστε από τη μακρόχρονη εμπλοκή μας σε αυτό. Όσο για δυσκολίες, πάντα υπάρχουν και για αυτό βρισκόμαστε πάντα σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουμε ό,τι μπορεί να προκύψει.
Ποιες είναι οι τεχνολογίες, το λογισμικό και το hardware που χρησιμοποιήθηκε για αυτή τη διαδικασία;
Το έργο των εκλογών είναι ένα έργο με ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις που εξελίσσουμε συνεχώς, επενδύοντας κάθε φορά σε νέες τεχνολογίες. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουμε αξιοποιήσει πολλές γενιές εφαρμογών λογισμικού και λύσεις εξοπλισμού. Ως προς την αρχιτεκτονική της λύσης, κάθε φορά σχεδιάζουμε και στήνουμε από την αρχή ένα απόλυτα ελεγχόμενο δίκτυο, που σκοπό έχει να μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να προκύψει τη βραδιά των εκλογών. Κεντρικό σημείο είναι, φυσικά, το υπερσύγχρονο Data Center της εταιρείας.
O σχεδιασμός και η υλοποίηση της διαδικτυακής πύλης των εκλογών (ekloges.ypes.gr) έχει αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου από τη SingularLogic, χρησιμοποιώντας όλους τους απαραίτητους σύγχρονους μηχανισμούς ασφαλείας καθώς και εξειδικευμένες υποδομές και υπηρεσίες προώθησης περιεχομένου, δοκιμασμένες στην κάλυψη μεγάλων γεγονότων. Το βράδυ των εκλογών, η επισκεψιμότητά της είναι μεγάλη, ενώ ένας ικανός αριθμός ελληνικών και ξένων δημοφιλών Δικτυακών Τόπων, αξιοποιεί την πύλη για την αναμετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Επίσης, όσον αφορά στην εφαρμογή του Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης (SRT), εκεί έχουμε τη χρήση 21.500 συσκευών νέας γενιάς από το σύνολο των Δικαστικών Αντιπροσώπων όλης της Επικράτειας. Η καταχώριση των αποτελεσμάτων στη συσκευή SRT είναι εξαιρετικά απλή, μέσω της ειδικής και ιδιαίτερα εύχρηστης εφαρμογής που υποστηρίζεται από τη συσκευή. Η μετάδοση των αποτελεσμάτων γίνεται απευθείας μέσα από τα εκλογικά τμήματα από τον ίδιο τον Δικαστικό Αντιπρόσωπο και προσδίδει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως ταχύτητα ενσωμάτωσης, αυτοματοποιημένο έλεγχο των αποτελεσμάτων κατά την εισαγωγή των στοιχείων ανά εκλογικό τμήμα, αλλά και μια πλήρως ελεγχόμενη διαδικασία, μέσω κωδικών πρόσβασης και χρήση βέλτιστων τεχνολογιών ασφαλείας.
Για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων χρησιμοποιούμε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, εξασφαλίζοντας την encrypted μετάδοση των πληροφοριών στο Υπουργείο Εσωτερικών. Τέλος, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση αναβαθμίζουμε τις υποδομές και τις υπηρεσίες που απαιτούνται, για αυξημένη ασφάλεια και προστασία από κυβερνοεπιθέσεις.
Εκτός από τον επόμενο γύρο των φετινών Εθνικών Εκλογών, υπάρχουν άλλες διαδικασίες στις οποίες σχεδιάζετε να εκμεταλλευτείτε την τεχνολογία και τεχνογνωσία που χρησιμοποιήθηκε στις εκλογές, άλλα use cases;
Το έργο των εκλογών είναι ένα έργο εξειδικευμένο, σύνθετο, με αυξημένες απαιτήσεις όγκου δεδομένων, χρόνου υλοποίησης και ασφάλειας πληροφοριών, που περικλείει πολύχρονη τεχνογνωσία και εξειδικευμένες τεχνολογίες. Η δε διαχρονική συνεργασία που έχουμε με το Υπουργείο Εσωτερικών, θα έλεγα ότι αποτελεί ένα πρότυπο μοντέλο συνεργασίας μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.
Όπως καταλαβαίνετε, όλα τα παραπάνω αξιοποιούνται και εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία και στην υλοποίηση έργων πληροφορικής που έχουμε αναλάβει για τον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα, ενώ αποτελούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη συμμετοχή μας σε μεγάλα έργα πληροφορικής.
Η μακρόχρονη ενασχόλησή μας με τις εκλογές, μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε το έργο σε βάθος χρόνου. Να βλέπουμε μπροστά, ψάχνοντας για τρόπους βελτίωσης (αναβαθμίσεις τεχνολογικών υποδομών, εξέλιξη λογισμικού, βελτιώσεις λειτουργικών διαδικασιών) που επιτυγχάνουν καλύτερους χρόνους, χωρίς να δημιουργούν κανένα ρίσκο στη συνολική διαδικασία.
Ως μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας και κοιτώντας προς το μέλλον, θεωρείτε πως θα μπορούσε, κάποια στιγμή, να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα το λεγόμενο e-voting, ώστε ολόκληρη η διαδικασία των εκλογικών αναμετρήσεων να πραγματοποιείται ηλεκτρονικά; Πόσο απέχουμε, τεχνολογικά, από αυτό το σημείο;
Εμείς, ως εταιρεία Πληροφορικής, παρακολουθούμε τις τεχνολογικές εξελίξεις που αναπτύσσονται/χρησιμοποιούνται παγκοσμίως στις εκλογικές διαδικασίες, αλλά η υιοθέτηση του e-voting δεν αποτελεί δική μας απόφαση. Τεχνολογικά, δεν νομίζω ότι απέχουμε, αλλά για να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία σε μια χώρα θα πρέπει να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες εφαρμογής της.
Φανταστείτε ότι εμείς, για να φτάσουμε στο σημερινό ψηφιακό σύστημα καταμέτρησης των εκλογικών αποτελεσμάτων μέσα από τα εκλογικά τμήματα με το SRT, τρέξαμε πιλοτικά συστήματα από το 2009 έως το 2023, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και να εφαρμοστεί πανελλαδικά.