H αμερικανική National Telecommunications and Information Administration (NTIA) ανακοίνωσε ότι, εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, υπέβαλε απαντήσεις στη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με το «Μέλλον του Τομέα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και την Υποδομή του».
Μεταξύ άλλων, η διαβούλευση ζήτησε σχόλια σε σχέση με το εάν οι πάροχοι περιεχομένου και εφαρμογών (που χαρακτηρίζονται και ως υπηρεσίες Over-The-Top – OTT) θα πρέπει να πραγματοποιούν υποχρεωτικές πληρωμές «δίκαιου μεριδίου (fair share)» προς τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ώστε να επιδοτούν τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες του τηλεπικοινωνιακού τομέα.
Οι ευρωπαϊκοί πάροχοι υποστηρίζουν ότι το κόστος του 5G και των ευρυζωνικών συνδέσεων, για τη μεταφορά των αυξανόμενων όγκων δεδομένων, καθίσταται μη βιώσιμο και ότι οι εταιρείες τεχνολογίας που δημιουργούν αυτήν την κίνηση θα πρέπει να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Από την άλλη, οι τεχνολογικές εταιρείες και πολλοί υποστηρικτές της δικτυακής ουδετερότητας, υποστηρίζουν ότι οι καταναλωτές είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτήν την αύξηση της κυκλοφορίας και ότι η επιβολή πληρωμών θα στρεβλώσει την αγορά προς όφελος των «κατεστημένων» παρόχων, υπονομεύοντας τους στόχους της δικτυακής ουδετερότητας.
Η κατάθεση της NTIA αντιτίθεται στις άμεσες υποχρεωτικές πληρωμές προς τους φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Η NTIA τονίζει ότι οι ΗΠΑ συμμερίζονται τον στόχο της προώθησης αξιόπιστης, γρήγορης και ασφαλούς συνδεσιμότητας και αναγνωρίζουν ότι οι πάροχοι πρέπει να είναι σε θέση να ανακτήσουν μια λογική απόδοση της επένδυσής τους. Η NTIA εξηγεί ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ γύρω από τις ανάγκες της συνδεσιμότητας βασίζεται σε έναν συνδυασμό ιδιωτικών επενδύσεων, προγραμμάτων USF και σημαντικών εφάπαξ πιστώσεων του Κογκρέσου.
Όσον αφορά στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει άμεσες πληρωμές «fair share», η NTIA υποστηρίζει ότι «υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι που συνδέονται με το προτεινόμενο καθεστώς άμεσων πληρωμών από παρόχους περιεχομένου και εφαρμογών προς τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, ειδικά χωρίς εκτελεστές υποχρεώσεις σε σχέση με τον τρόπο κατά τον οποίο δαπανώνται αυτές οι πληρωμές.
Αυτοί οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν το να προκληθεί στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους μια νέα «συμφόρηση» έναντι των πελατών, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους για τους χρήστες, υποβάθμιση της ίσης πρόσβασης στο διαδίκτυο κατά παράβαση των αρχών της δικτυακής ουδετερότητας και σε στρεβλώσεις των κινήτρων των εταιρειών τεχνολογίας, βάσει των οποίων λαμβάνουν αποτελεσματικές αποφάσεις».
Σε αντίθεση με το προτεινόμενο μοντέλο άμεσων πληρωμών, η NTIA εξηγεί ότι «οι δημοσίως υπεύθυνοι μηχανισμοί χρηματοδότησης μπορούν να διασφαλίσουν καλύτερα ότι οι πόροι οδηγούνται σε βασικούς στόχους πολιτικής, όπως η βελτίωση της πρόσβασης και η ενίσχυση της ασφάλειας του δικτύου, αποφεύγοντας, παράλληλα, μεροληπτικά μέτρα που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό».
«Ζητούμε προσοχή εάν η ΕΕ εξετάσει τυχόν νέους μηχανισμούς χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να διαταράξουν το τρέχον οικοσύστημα του Διαδικτύου, το οποίο έχει προσαρμοστεί επιτυχώς στις εξελισσόμενες συνθήκες της αγοράς με την πάροδο του χρόνου. Η διαδικτυακή κίνηση είναι παγκόσμια, εγείροντας ερωτήματα σε σχέση με την ικανότητα μιας χώρας να συλλέγει έσοδα από ξένους παρόχους περιεχομένου. Εάν πολλές χώρες ακολουθούσαν αυτόν τον δρόμο, πιθανότατα θα ήταν μη βιώσιμος», τονίζει η αμερικανική πλευρά.