Η Ελλάδα προχωρά με μια τεράστια προσπάθεια για την αναβάθμιση και την ενίσχυση της ευρυζωνικής υποδομής της, στο πλαίσιο ενός πολυετούς σχεδίου για τον μετασχηματισμό των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχονται προς όλους τους πολίτες. Όπως αναφέρεται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025, που παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η ανάπτυξη υποδομής UFBB (Ultra-Fast Broadband) με δυνατότητα Gigabit αποτελεί το «κλειδί» για την επίτευξη των ψηφιακών στόχων της χώρας. Η ανάπτυξη υποδομής FTTH, ικανής να προσφέρει ταχύτητες Gigabit, βρίσκεται σε εξέλιξη από τους παραδοσιακούς (ΟΤΕ, Vodafone, Nova) και τους νέους παρόχους (ΔΕΗ, Τέρνα), με επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων, που θα προσφέρουν υπηρεσίες FTTH σε εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, έως το 2027.
Το μακροπρόθεσμο και ιδιαίτερα σημαντικό εθνικό σχέδιο για τον μετασχηματισμό της ευρυζωνικότητας βασίζεται σε έναν συνδυασμό δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, ώστε να ευθυγραμμιστεί η Ελλάδα με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που «αγκαλιάζουν» ένα κύμα επέκτασης του FTTH. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Speedtest της Oookla για τον Δεκέμβριο του 2022, ο οποίος μετρά τις ταχύτητες σταθερού και κινητού internet, η Ελλάδα κατέλαβε την 93η θέση παγκοσμίως και την τελευταία στην Ευρώπη, με μέση σταθερή ευρυζωνική ταχύτητα 43Mbps. Αυτό υπογραμμίζει την προσπάθεια και την εργασία που απαιτείται για την κλιμάκωση των ευρυζωνικών υπηρεσιών Gigabit σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο την επίτευξη της ψηφιακής ανάπτυξης.
Η ευκαιρία των οπτικών ινών
Η πλειονότητα των διαδικτυακών υπηρεσιών στην Ελλάδα εξακολουθεί να παρέχεται μέσω χαλκού xDSL, περιορίζοντας τις διαδικτυακές ταχύτητες που μπορούν να προσφερθούν. Ωστόσο, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι παγκοσμίως αρχίζουν να υιοθετούν την πιο πρόσφατη τεχνολογία XGS-PON 10 Gbps στα νέα δίκτυα οπτικών ινών που υλοποιούν, προσφέροντας δυνατότητες εξυπηρέτησης πολλών Gigabit. Όπου είναι απαραίτητο, οι πάροχοι αξιοποιούν, επίσης, μια υβριδική προσέγγιση, όπως οι λύσεις FTTH σε συνδυασμό με τεχνολογία Fixed Wireless mmWave με δυνατότητα Gigabit. Είναι σημαντικό για την ασύρματη τεχνολογία mmWave να ενσωματώνεται σε μια λύση από άκρο σε άκρο, ώστε οι χρήστες να μπορούν να απολαμβάνουν την ίδια εμπειρία, ανεξάρτητα από το αν είναι συνδεδεμένοι μέσω οπτικών ινών ή ασύρματα.
Στο επίκεντρο το 60 GHz mmwave
Η Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενημέρωσε το εθνικό σχέδιο κατανομής συχνοτήτων, το οποίο ανοίγει το δρόμο για τη χρήση νέων ασύρματων Ultra-Fast ευρυζωνικών λύσεων. Η mmWave ζώνη των 60GHz, που δεν χρειάζεται αδειοδότηση, αξιοποιεί ευρύτερα κανάλια για να παρέχει υπερυψηλές υπηρεσίες που είναι συγκρίσιμες με τη συνδεσιμότητα μέσω οπτικών ινών, προσφέροντας συναρπαστικές δυνατότητες για μια σειρά νέων εφαρμογών που χρειάζονται Gigabit. Χρησιμοποιείται φάσμα έως και 14 GHz μεταξύ 57-71 GHz, συνδυαστικά με κανάλια των 2 GHz, με το καθένα να υποστηρίζει απόδοση άνω των 3 Gbps.
Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες -για παράδειγμα Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Ισπανία, που έχουν «ανοίξει» τη ζώνη 57-71 GHz και αναπτύσσουν δίκτυα FWA- οι ενημερωμένοι κανονισμοί ακολουθούν τις τελευταίες συστάσεις CEPT ERC REC 70-03 Annex 3, που επιτρέπουν τη χρήση συσκευών σταθερής και μικρής εμβέλειας (SRD), με δυνατότητα υποστήριξης κεραιών διαμόρφωσης δέσμης για υπηρεσίες πολλαπλών σημείων, μειώνοντας, έτσι, σημαντικά τον χρόνο που απαιτείται για την εγκατάσταση. Παραδοσιακά, οι ζεύξεις mmWave point-to-point απαιτούσαν πολλαπλές κατευθυντικές κεραίες, οι οποίες παρουσίαζαν δυσκολίες στην υλοποίηση τους.
Η τεχνολογία 60 GHz Self-Organizing Mesh, η οποία μπορεί να αξιοποιήσει τα κανάλια 5 και 6 με χαμηλότερα χαρακτηριστικά απορρόφησης, έχει ως αποτέλεσμα 50% αύξηση της εμβέλειας έναντι χαμηλότερων καναλιών. Αυτό σημαίνει ότι η κάλυψη για υπηρεσίες Gigabit / multi-Gigabit μπορεί να φτάσει στα 500 μέτρα και πέρα, εκεί όπου οι χρήστες δεν μπορούν να προσεγγιστούν μέσω οπτικών ινών, λόγω οικονομικών ή πρακτικών δυσκολιών. Η τεχνολογία Mesh μπορεί να αξιοποιήσει πολλαπλά κανάλια 2 GHz και δυναμική εκχώρηση εύρους ζώνης TDD, έχοντας ως αποτέλεσμα την κατά τρεις φορές αύξηση της χωρητικότητας του δικτύου και ένα σημαντικά χαμηλότερο συνολικό κόστος ιδιοκτησίας, όσον αφορά στον αριθμό των Mesh nodes.
Η λύση Metnet 60G της Adtran: 1Gbps ανά σπίτι
Η λύση Metnet 60G επόμενης γενιάς της Adtran γεφυρώνει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στα δίκτυα με οπτικές ίνες και με παραδοσιακή σταθερή ασύρματη πρόσβαση (FWA). Είναι η πρώτη λύση με self-organizing mesh mmWave τεχνολογία, που συμπληρώνει το FTTH με μια επιλογή ταχείας υλοποίησης δικτύων σε δυσπρόσιτες κοινότητες. Η λύση Adtran Metnet 60G προσφέρει μια οικονομικά αποδοτική λύση για την παροχή ασύρματων υπηρεσιών Gigabit, από πυκνές αστικές μέχρι υποεξυπηρετούμενες αγροτικές περιοχές. Ένας ή περισσότεροι κόμβοι mesh μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο οπτικών ινών και να σχηματίσουν multi-gigabit mesh backhaul links με γειτονικούς κόμβους, δημιουργώντας ένα δίκτυο mesh FWA. Μπορούν να συνδεθούν έως και 120 CPE Metnet 60G σε κάθε κόμβο Mesh, παρέχοντας 1Gbps ανά κατοικία, με απλή εγκατάσταση, σε λιγότερο από 30 λεπτά ανά τοποθεσία.
Το σημείο συμφόρησης του Wi-Fi
Η ανάπτυξη υπηρεσιών υψηλών / υπερ-υψηλών ταχυτήτων θα πρέπει, επίσης, να είναι στενά συνδεδεμένη και να συνδυάζεται με αξιόπιστες υπηρεσίες μέσα στο σπίτι. Η συμφόρηση του εύρους ζώνης μετατοπίζεται σταδιακά στο δίκτυο Wi-Fi στο σπίτι, κάτι που δεν πρέπει να αγνοείται, καθώς αποτελεί μέρος της συνολικής εμπειρίας του πελάτη. Οι απαιτήσεις αυξάνονται συνεχώς λόγω της ζήτησης για 4K streaming, online learning, απομακρυσμένη εργασία και cloud gaming σε διάφορες συσκευές. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τον αριθμό των μελών της κάθε οικογένειας που έχουν ταυτόχρονη πρόσβαση στο δίκτυο με πολλές συσκευές. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Plume, ο μέσος αριθμός συσκευών που συνδέονται με Wi-Fi ανέρχεται σε 17 ανά νοικοκυριό, αυξημένος κατά 10% από πέρυσι. Οι συνδρομητές εξισώνουν πλέον το Wi-Fi με το Διαδίκτυο και η επέκταση της εμπειρίας gigabit από το δίκτυο πρόσβασης στο σπίτι είναι κρίσιμη, για την επιτυχία των λύσεων που προσφέρουν οι πάροχοι.
Οι νεότερες συσκευές Wi-Fi 6 που υποστηρίζουν ευρύτερα κανάλια και κεραίες MIMO, είναι σε θέση να παρέχουν τέσσερις φορές υψηλότερη απόδοση και να υποστηρίξουν οκτώ φορές περισσότερες ταυτόχρονες συνδέσεις. Οι cloud-Managed WiFi υπηρεσίες, συνδυαστικά με εργαλεία λογισμικού για τη συλλογή δεδομένων από το δίκτυο, μεταμορφώνουν την εμπειρία στο σπίτι και μειώνουν σημαντικά τα προβλήματα με την υποστήριξη των πελατών. Χρησιμοποιώντας το σωστό συνδυασμό τεχνολογίας Wi-Fi, διαχείρισης cloud, τεχνητής νοημοσύνης, αυτοματισμού και εργαλείων δεδομένων και οπτικοποίησης, οι πάροχοι μπορούν να επεκτείνουν τη Gigabit συνδεσιμότητα στους οικιακούς χρήστες και να προσφέρουν εκπληκτικές εμπειρίες Gigabit από άκρο σε άκρο.
Το κλειδί της επιτυχίας για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους είναι η παροχή εξαιρετικών εμπειριών για τους συνδρομητές, από το δίκτυο πρόσβασης μέχρι το περιβάλλον Wi-Fi στο σπίτι. Οι πάροχοι οπτικών ινών ανεβάζουν τον πήχη, με οικιακές υπηρεσίες πολλών Gigabit, μέσω της τεχνολογίας XGS-PON, που παρέχει δυνατότητες για 10 gigabit συμμετρικά. Οι νέες τεχνολογίες Gigabit Fiber Extension, όπως το 60GHz FWA που δεν χρειάζεται αδειοδότηση, χρησιμοποιούνται εκτενώς σε αγροτικές, ημιαστικές και αστικές περιοχές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία- μπορούν να παρέχουν έναν γρήγορο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο για την επιτάχυνση της παροχής υπηρεσιών Gigabit σε δυσπρόσιτες τοποθεσίες.
Γράφει ο David Turner, Business Development Director, Adtran και ο Γιάννης Τσώκος, Sales Solution Engineer, Adtran