Η Alphabet και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύουν να αναπτύξουν ένα «σύμφωνο τεχνητής νοημοσύνης», για ευρωπαϊκές και μη εταιρείες, πριν από την οριστικοποίηση των κανόνων που θα διέπουν τη συγκεκριμένη αγορά, όπως δήλωσε ο Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Thierry Breton, ο οποίος πραγματοποίησε συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alphabet, Sundar Pichai, στις Βρυξέλλες.
«Ο Sundar και εγώ συμφωνήσαμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε μέχρι να εφαρμοστεί πραγματικά ο κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη», σημείωσε ο ίδιος, γνωστοποιώντας πως θα «συνεργαστούμε με όλους τους developers τεχνητής νοημοσύνης για να αναπτύξουμε ένα σύμφωνο, σε εθελοντική βάση, πριν από τη νόμιμη προθεσμία».
Προέτρεψε, επίσης, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους Ευρωπαίους νομοθέτες να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες των προτεινόμενων κανόνων τεχνητής νοημοσύνης της Κομισιόν πριν από το τέλος του έτους. Και οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για να λύσουν τις διαφορές τους.
Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να εντείνουν τη συνεργασία τους γύρω από τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο τη θέσπιση προτύπων πριν τεθεί σε ισχύ η σχετική νομοθεσία, όπως δήλωσε την Τρίτη η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Margrethe Vestager.
Η Vestager είπε ότι η διαδικασία για τα πρότυπα ενδέχεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. «Αυτό θα χρειαστεί ακόμα ένα, αν όχι δύο χρόνια, για να τεθεί σε ισχύ, πράγμα που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε κάτι για να γεφυρωθεί αυτή η χρονική περίοδος».
Η ίδια σημείωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει έναν τομέα στον οποίο θα εστιάσει η τέταρτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας (TTC), που θα πραγματοποιηθεί στις 30-31 Μαΐου στη Σουηδία, σε υπουργικό επίπεδο.
«Υπάρχει ένα κοινό αίσθημα επείγοντος. Για να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτή η τεχνολογία, χρειάζονται προστατευτικά κιγκλιδώματα», τόνισε. «Μπορούμε να συζητήσουμε τι μπορούμε να περιμένουμε από τις εταιρείες να κάνουν τουλάχιστον πριν ξεκινήσει η νομοθεσία;»
Οι ηγέτες των χωρών της G7 ζήτησαν το Σάββατο την ανάπτυξη τεχνικών προτύπων, ώστε να διατηρηθεί η τεχνητή νοημοσύνη «αξιόπιστη», προτρέποντας για την πραγματοποίηση συζητήσεων σε διεθνές επίπεδο και σε θέματα όπως η διακυβέρνηση, τα πνευματικά δικαιώματα, η διαφάνεια και η απειλή της παραπληροφόρησης. Η Vestager υπογράμμισε ότι αυτές οι διεθνείς συνομιλίες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.
«Νομίζω ότι μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό το θέμα στο πλαίσιο του TTC, με τρόπο που θα βοηθήσει τη διαδικασία της G7, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο στοχευμένη».