Η GSMA και η ETNO, οι δύο βιομηχανικές ενώσεις που εκπροσωπούν τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ζήτησαν από τους Ευρωπαίους πολιτικούς να αναλάβουν «τολμηρή δράση», ώστε να εξασφαλίσουν την ηγετική θέση της ΕΕ στο τομέα της συνδεσιμότητας κατά την επόμενη δεκαετία.
Σε κοινή τους απάντηση που κατατέθηκε στη διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «το μέλλον του τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των υποδομών του», οι δύο ενώσεις ανέφεραν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, με επείγουσα ανάγκη για αλλαγή πολιτικής, με στόχο τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για μια «ηγετική θέση» στο connectivity και για να μην μείνει πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, σήμερα, το 5G, το IoT και το edge computing έχουν αρχίσει να προσφέρουν «βιώσιμες οικονομίες και κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη». «Στο μέλλον, η τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών θα οριστεί από το network virtualization, με τους “telcos” να μετατρέπονται σε εταιρείες “tech-comm” και να μετατοπίζονται οι λειτουργίες συνδεσιμότητας στο public cloud».
Επί του παρόντος, «η Ευρώπη επηρεάζεται από ένα επενδυτικό κενό στα δίκτυα τουλάχιστον 174 δισεκατομμυρίων ευρώ και οι τηλεπικοινωνιακές αγορές είναι υπερβολικά κατακερματισμένες. Επιπλέον, η σχέση μεταξύ τηλεπικοινωνιακών παρόχων και μεγάλων παραγωγών κίνησης είναι μη ισορροπημένη, με την κίνηση δεδομένων από μια μικρή μερίδα πολυεθνικών να προκαλεί τεράστιο κόστος δικτύου το οποίο επωμίζονται αποκλειστικά οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και οι πελάτες τους. Αυτό εμποδίζει τις επενδύσεις σε μελλοντικά δίκτυα, αφήνοντας τους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε παγκόσμια μειονεκτική θέση».
Ως απάντηση στη σχετική διαβούλευση, η ETNO και η GSMA προτείνουν επείγουσες αλλαγές πολιτικής στην Ευρώπη. Αυτές «θα εξασφαλίσουν ότι η ήπειρος θα παραμείνει μπροστά σε 5G, FTTH και νέες τεχνολογίες cloud», υποστηρίζοντας την ανάπτυξη νέων δικτύων και ενδυναμώνοντας την πράσινη μετάβαση. Οι δύο ενώσεις προτείνουν τη δημιουργία μιας «πραγματικά ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς τηλεπικοινωνιών, με απλούστευση της νομοθεσίας, της φορολογίας και των εναρμονισμένων πλαισίων ασφαλείας.
Παράλληλα, ζητούν την επίτευξη ανάπτυξης μέσω της ενοποίησης, ως σκαλοπάτι για μια υγιή ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών, αλλά και την εισαγωγή «ενός μηχανισμού δίκαιης συνεισφοράς, που επιτρέπει ισόρροπες διαπραγματεύσεις μεταξύ των telcos και των μεγάλων παραγωγών κίνησης». Τέτοιοι μεγάλοι παραγωγοί κίνησης δεδομένων «αποκομίζουν σήμερα το μεγαλύτερο όφελος από τις επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν υψηλό κόστος μέσω της κίνησης και ασκούν δυσανάλογη ισχύ σε όλες τις αγορές».