Τον απολογισμό της για το 2022 και τον προγραμματισμό της για το 2023 παρουσίασε η “Elevate Greece AE” σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 16 Μαΐου 2023, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Γουλανδρή – Φυσικής Ιστορίας, στην Κηφισιά.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Καινοτομίας κ. Αθανάσιος Κυριαζής και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Elevate Greece AE κ. Μιχάλης Δρίτσας.
Στη συνέχεια, τρεις εκπρόσωποι από startups και spin-off παρουσίασαν εν συντομία τη δική τους διαδρομή στο χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων και των τεχνοβλαστών και την εμπειρία τους από το Elevate Greece. Πρόκειται για τους κ.κ. Δημήτρη Κώττα (CEO, Lambda Automata, Defense and Space Manufacturing), Φώτη Τέκο (CEO, FoodOxys, Ανάλυση ποιότητας προϊόντων αγροδιατροφής -Τεχνοβλαστός Παν. Θεσσαλίας) και Ανδρέα Πετρόπουλο, CEO Convert Group, Data & Analytics Market Intelligence).
To παρών στην εκδήλωση έδωσαν η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κ. Γιώργος Ζαββός, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ΑΕ κ. Χάρης Λαμπρόπουλος, η Εντεταλμένη Σύμβουλος της Elevate Greece AE κ. Έλλη Διακαναστάση και δεκάδες εκπρόσωποι εταιρειών startups και spin-off.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, «σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Eurostat είναι η πρώτη χώρα σε όλη την Ευρώπη σε εισαγωγή καινοτομίας στις επιχειρήσεις. Για φανταστείτε. Όταν πήγαμε στο υπουργείο αυτό πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα ήταν τελευταία. Ήμασταν 27η θέση στις 27 χώρες. Φεύγοντας από το υπουργείο είμαστε πρώτοι στις 27 χώρες. Ανεβήκαμε 27 θέσεις. Αυτό δεν γίνεται ούτε εύκολα, ούτε απλά, ούτε είναι αυτονόητο, ούτε είναι υποχρεωτικό».
Ο κ. Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «το Elevate Greece σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την νεοφυή επιχειρηματικότητα». «Σήμερα ο αριθμός των εγγεγραμμένων νεοφυών επιχειρήσεων που επωφελούνται από τα προνόμια του Elevate Greece πλησιάζει τις 750, απασχολώντας περισσότερους από 7.000 εργαζόμενους, οι οποίοι αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής για την παραγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την βελτιστοποίηση διαδικασιών σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας».
Ο κ. Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Πρόεδρος Elevate Greece AE, δήλωσε πως «η αναβάθμιση της πλατφόρμας “Elevate Greece” και η μετεξέλιξή της σε εταιρεία του δημοσίου θα ενισχύσει περαιτέρω το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, τη δικτύωσή τους με την επιχειρηματική κοινότητα και την ελληνική βιομηχανία, την εξωστρέφειά τους αλλά και τη δυνατότητα εύρεσης εξειδικευμένων θέσεων εργασίας σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Στόχος μας είναι το “Elevate Greece” να αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα στην υλοποίηση του γενικότερου οράματός μας για τη σύνδεση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας με την έρευνα, τη βελτίωση της χώρας μας στους διεθνείς δείκτες καινοτομίας και συνακόλουθα τη στήριξη της οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών». Σύμφωνα με τον ίδιο, στη διάρκεια της λειτουργίας του “Elevate Greece” (13.10.20-31.12.22) έχουν εγγραφεί συνολικά 728 επιχειρήσεις. Μέσα στο 2022 στο Μητρώο εγγράφηκαν 148 επιχειρήσεις.
Ο κ. Μιχάλης Δρίτσας, Διευθύνων Σύμβουλος της Elevate Greece AE, σημείωσε πως «η πλατφόρμα της Elevate Greece εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2020 παρουσία του Πρωθυπουργού, επιβεβαιώνοντας τις υψηλές προσδοκίες από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Το διάστημα που μεσολάβησε απέδειξε την χρησιμότητά της, τόσο για το ίδιο το οικοσύστημα, όσο και για την Πολιτεία. Σήμερα υπάρχει ένας αξιόπιστος μηχανισμός πιστοποίησης των νεοφυών επιχειρήσεων που διασφαλίζει ότι μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτού του οικοσυστήματος, να το προβάλλουμε εντός και εκτός Ελλάδος, να διαμορφώνουμε πολιτικές και δράσεις υποστήριξης με τα συναρμόδια υπουργεία, να συνεργαζόμαστε με σημαντικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αλλά και σημαντικούς θεσμικούς φορείς οι οποίοι ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν την πρόοδο των startups». Όπως τόνισε, «σύμφωνα με το Dealroom.co στο διάστημα 2017-2022 η αξία του οικοσυστήματος έχει μεγεθυνθεί 7,5x (8,2 δις €) και η χώρα μας βελτιώνει τη θέση της σε διεθνείς κατατάξεις».