Στα πρότυπα των νόμων της ρομποτικής του Ισαάκ Ασίμωφ, κινείται η Ευρωπαική Ένωση, επιχειρώντας να δημιουργήσει κανόνες στην εφαρμογή και χρήση των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία, σχέδιο για την κατάρτιση των πρώτων στην ιστορία κανόνων σε σχέση με το AI. Σκοπός είναι, η Ευρώπη να επιτύχει την εφαρμογή κανόνων που θα διασφαλίσουν ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα επιβλέπονται από ανθρώπους, θα είναι ασφαλή, διαφανή, ανιχνεύσιμα και χωρίς διακρίσεις.
Σημαντική αποστολή της Επιτροπής είναι, να καταρτιστεί ένας ενιαίος ορισμός για την τεχνητή νοημοσύνη, σχεδιασμένος ώστε να είναι τεχνολογικά ουδέτερος, ώστε να μπορεί να ισχύει για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης του σήμερα και του αύριο. Το σκεπτικό είναι, ο ορισμός και οι κανόνες να προσδιορίζουν τον βαθμό επικινδυνότητας μίας ΑΙ εφαρμογής. Ως βασικοί παράγοντες επικινδυνότητας είναι οι τυχόν βλάβες στην υγεία, την ασφάλεια, τα θεμελιώδη δικαιώματα ή το περιβάλλον.
Στη λίστα υψηλού κινδύνου εντάσσονται επίσης τα συστήματα AI που επηρεάζουν τους ψηφοφόρους κατά τη διάρκεια πολιτικών εκστρατειών και τα συστήματα συστάσεων που χρησιμοποιούνται από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Η αλήθεια είναι ότι ο καθορισμός των ορίων είναι δύσκολος, και ακόμη πιο δύσκολος είναι ο καθορισμός τυχόν εξαιρέσεων από αυτά. Και όλα τα παραπάνω αφορούν τις εκφάνσεις του AI με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας. Υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία ακόμη όπως: fake news, λογοκλοπή (κείμενα, μουσική), φωτογραφία κ.α. που χρήζουν συζήτησης, αλλά δεν έχουν red flag.
Είναι πάντως πολύ ενδιαφέρουσα η ταχύτητα με την οποία αντέδρασε η ΕΕ στον καθορισμό των πλαισίων λειτουργίας μίας νέας τεχνολογίας, κάτι που σημαίνει ότι η προεργασία είχε ήδη γίνει, και η σοβαρότητα του θέματος έχει ήδη διαγνωστεί. Το βέβαιο είναι ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μίας γιγαντιαίας επανάστασης, που συνδυάζει τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που διακινούνται στο διαδίκτυο, τις μεθόδους εξαγωγής πληροφοριών, και της εκ νέου διάθεσής της στο κοινό, με τη μορφή εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης.