Στις 3 με 4 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το Global 6G Summit, στο Μπαχρέιν, σε ένα υβριδικό event που φιλοξένησε εκπροσώπους από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και όλες τις συναφείς βιομηχανίες. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «η εκδήλωση προσέφερε μια πλατφόρμα για τη διερεύνηση των πιο πρόσφατων εξελίξεων στις κινητές επικοινωνίες. Οι παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν γνώσεις, ιδέες και βέλτιστες πρακτικές, με στόχο την περαιτέρω εξέλιξη αυτής της προηγμένης τεχνολογίας».
Η εκδήλωση επικεντρώθηκε σε μια ποικιλία θεμάτων που σχετίζονται με τις τεχνολογίες γύρω από το 6G, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και του συντονισμού των προτύπων, των οικονομικών δυνατοτήτων και της προώθησης ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος. «Αυτές οι προηγμένες τεχνολογίες συμβάλλουν σημαντικά στην ψηφιακή οικονομική ανάπτυξη και οδηγούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλους τους κλάδους. Επιπλέον, υποστηρίζουν την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες σύγχρονες καινοτομίες» τονίζεται σχετικά.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε στο συνέδριο, ο κ. Κωνσταντίνος Μασσέλος, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και Πρόεδρος του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Body of European Regulators for Electronic Communications-BEREC) για το 2023, ανέφερε πως «το 5G έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, αλλά η συζήτηση για το 6G έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς απαιτείται εκτεταμένη έρευνα και ανάπτυξη όσον αφορά στις τεχνικές πτυχές, τις περιπτώσεις χρήσης και τα επιχειρηματικά μοντέλα, καθώς και αποφάσεις σχετικά με την τυποποίηση και την κατανομή του φάσματος».
Ο κ. Μασσέλος αναφέρθηκε στη χρήση του mmWave και μικρών σταθμών βάσης, κάτι που θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη των δικτύων έκτης γενιάς. «Και όσο καλύτερα αναπτύξουμε σήμερα την υποδομή 5G σε αυτές τις βάσεις, τόσο περισσότερη “αξία 6G” εισάγουμε σε αυτές – άρα τόσο καλύτερα προστατεύουμε τις επενδύσεις μας». Όσον αφορά στο «γιατί» είναι απαραίτητο το 6G, τόνισε πως «οι υψηλότερες ταχύτητες ως το “γιατί” φαινόταν να λειτουργούν “εντάξει” για τη μετάβαση από το 3G στο 4G». «Για το 5G, η “ταχύτητα” έγινε ένα πολύ λιγότερο πειστικό “γιατί” και πιθανότατα θα είναι ένα εντελώς μη πειστικό “γιατί” για το 6G. Χρειαζόμαστε μια διαφορετική οπτική για να κατανοήσουμε τα οφέλη που θα φέρουν οι επόμενες γενιές του 5G και οι πρώτες του 6G. Η πρόταση του είναι να χρησιμοποιηθεί η οπτική των υπηρεσιών και των λειτουργιών».
«Γιατί λοιπόν 6G; Διότι η συνέχεια του δικτύου, η καθυστέρηση, η προβλεψιμότητα, η αξιοπιστία και η αντοχή, πρέπει να γίνουν επιλογές υπηρεσιών δικτύου και όχι μόνο. Πρέπει να γίνουν μετρήσιμες, διαφανείς και προσβάσιμες επιλογές, για την παροχή υπηρεσιών RAN επόμενης γενιάς, για τη δημιουργία εφαρμογών επόμενης γενιάς. Το 6G δεν θα αφορά νέες ταχύτητες – θα αφορά νέες υπηρεσίες. Θα αφορά την παροχή του απαραίτητου ιστού που θα φέρει στη ζωή αυτές τις νέες υπηρεσίες, που θα τις καταστήσει δυνατές». «Τα δίκτυά μας θα γίνουν πλήρως καθορισμένα από το λογισμικό και το 6G θα είναι πιθανώς η πρώτη γενιά που θα το καταφέρει αυτό. Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο “γιατί” του 6G» υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΕΤΤ. «Και για να χειριστούν αυτή την πολυπλοκότητα των λειτουργιών του δικτύου, τα δίκτυα 6G πιθανότατα θα λειτουργούν με AI. Όχι με την εξωτική έννοια», «αλλά με την πρακτική έννοια της μηχανικής μάθησης», συμπλήρωσε.