Σε πλήρη ανάπτυξη κρατάει τα επενδυτικά του σχέδια ο όμιλος ΟΤΕ, παρά το γεγονός ότι τα έσοδά του, δέχονται πιέσεις. Επίσης, η διοίκηση του Μεγάρου αποκλείει ξεκάθαρα οποιαδήποτε σκέψη για αύξηση των τιμολογίων, αφού τόσο ο ανταγωνισμός, όσο και η δυναμική της αγοράς δεν αφήνουν περιθώρια για τέτοιες σκέψεις.
Όπως φαίνεται, η εκτίμηση είναι ότι η ισχυρή θέση του ΟΤΕ στις ταμιακές ροές, αλλά και στην οικονομική του διαχείριση, δεν αναγκάζει τον Οργανισμό να προβεί σε βεβιασμένες ενέργειες, αφού διαθέτει αρκετά μεγάλο «μαξιλάρι ασφαλείας», ώστε να ξεδιπλώσει τη στρατηγική του και να αφήσει χώρο στα σχέδιά του να αποδώσουν καρπούς.
Όσο λοιπόν αφορά στα έσοδα, αυτό που βλέπουμε ότι ο Ελληνικός κλάδος έδειξε οριακή κάμψη μόλις 0,6%, και ουσιαστικά η συμπίεση προέρχεται από τον Ρουμανικό κλάδο, ο οποίος έχασε το 12% των εσόδων του.
Παρ’ όλα αυτά όμως, για τους ίδιους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, από τη διοίκηση του Ομίλου, είναι ξεκάθαρο ότι σκέφτονται να ξεπουλήσουν τη θυγατρική της Ρουμανίας, αλλά και να την επαναφέρουν σε σταθερή τροχιά, ώστε αν προκύψει μνηστήρας, η προίκα να είναι ανάλογη της αξίας. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο Μιχάλης Τσαμάζ τοποθέτησε ως διευθύνοντα σύμβουλο τον Μπάμπη Μαζαράκη, ο οποίος παραμένει και στη θέση του γενικού διευθυντή επί των χρηματοοικονομικών του Ομίλου.
Κάτι μας λέει ότι θα κάνει και πάλι το “θαύμα” του, όπως έχει αποδείξει στο παρελθόν σε ανάλογες καταστάσεις. Επίσης, τη σιγουριά του ομίλου για την δυναμική του, αντικατοπτρίζει και η απουσία οποιασδήποτε σκέψης για την πώληση πύργων κινητής τηλεφωνίας, στη λογική που έχουν κινηθεί η Vodafone και η United. Όχι ότι κάποια στιγμή δεν θα γίνει για επενδυτικούς λόγους, αλλά σίγουρα δεν εκποιούμε στην πρώτη δυσκολία «τα ασημικά».
Και ως απόδειξη ότι τα έσοδα δεν είναι το μόνο νούμερο που καθορίζει την πορεία μίας εταιρείας, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου αυξήθηκαν 2,3% στα 175,7 εκατ. και τα μετά φόρων 4,5% στα 135,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός στις 31 Μαρτίου 2023 ήταν 506,2 εκατ., μειωμένος 18,4% σε σχέση με αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Αυτά για τους αριθμολάγνους που θέλουν να έχουν την πλήρη εικόνα…
Για όσους αναρωτιούνται ακόμη για το που βασίζεται η σιγουριά του Ομίλου, δεν έχουμε παρά να τους παραπέμψουμε στις αποδόσεις των προηγούμενων επενδύσεων σε FTTH, την ισχυρή θέση στα δημόσια και ιδιωτικά έργα ICT, το ύψος των ανεκτέλεστων συμβάσεων, τον χαμηλό δανεισμό, τα ανοίγματα σε νέες δραστηριότητες (payzy, BOX, Cosmote Insurance) και φυσικά στην αμέριστη εμπιστοσύνη της γερμανικής μητρικής, που θεωρεί τον ΟΤΕ έναν από τους «πύργους» της στη σκακιέρα της παγκόσμιας τηλεπικοινωνιακής αγοράς.