Αναθερμαίνεται η ιδέα ενοποίησης της ευρωπαϊκής τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Όπως φαίνεται, πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η ευρωπαϊκή αγορά είναι κατακερματισμένη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος, κεντρικές πολιτικές ή μεγάλες συνεργασίες.
Από τον Φεβρουάριο μάλιστα, στο πλαίσιο του MWC της Βαρκελώνης, οι συζητήσεις για μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών εντάθηκαν, με αποκορύφωμα επίσημη αναφορά του επίτροπου για θέματα εσωτερικής αγοράς, Thierry Breton, ο οποίος υπερθεμάτισε, λέγοντας ότι η Κομισιόν ενδιαφέρεται για τη συνεργασία παρόχων από διαφορετικές αγορές, προάγοντας ακόμη πιο διευρυμένη ενοποίηση.
Η ιδέα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διασυνοριακής ενοποίησης των παρόχων, ως αντίδοτο στον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ, όπου οι πάροχοι απολαμβάνουν τη δυνατότητα δραστηριοποίησης σε ένα τεράστιο πελατολόγιο μίας ενιαίας αγοράς με ίδιους κανόνες.
Βέβαια, υπάρχουν και φωνές που διαφωνούν με μία ενοποίηση της Ευρωπαϊκής τηλεπικοινωνιακής αγοράς, καθώς θεωρούν ότι θα μειωθεί ο ανταγωνισμός και θα προκριθούν πολιτικές εναρμονισμένων πρακτικών.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η υπουργός εξωτερικών της Ισπανίας για τις τηλεπικοινωνίες και τις ψηφιακές υποδομές, Maria Gonzalez Veracruz, αποκάλυψε ότι η ισπανική προεδρία της ΕΕ θα προωθήσει το στόχο βελτίωσης της θέσης των φορέων εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά.
Τόνισε, ότι ένα από τα μέσα που μπορεί να οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ενοποίηση της αγοράς, ώστε να ισχυροποιηθεί η θέση της Γηραιάς Ηπείρου στην παγκόσμια τηλεπικοινωνιακή αγορά, μέσω αύξησης των επενδύσεων με ισχυρότερο ROI, και επιτάχυνση των δεικτών ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα, η φιλοδοξία είναι να υποχρεωθούν οι μεγάλες OTT εταιρείες τεχνολογίας να πληρώσουν για το εύρος ζώνης που χρησιμοποιούν, ή να συμβάλουν, κατά κάποιο τρόπο, στην εξάπλωση του 5G και των οπτικών ινών.
Εμείς, θα θυμίσουμε την παροιμία «κακό χωριό τα λίγα σπίτια» και θα επισημάνουμε ότι είμαστε βέβαιοι πως αν γίνουν βήματα προς την ενοποίηση η ΕΕ θα λάβει τα μέτρα της για να μην υπάρξουν καταχρήσεις.
Στο φινάλε, ρώτησαν την καμήλα αν θέλει ανηφόρα ή κατηφόρα και εκείνη απάντησε «γιατί χάθηκε το ίσωμα;». Ας αναζητήσουμε λοιπόν το ίσωμα που θα εξασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα αλλά και θα διασφαλίζει ότι δεν θα προκύψουν καταχρήσεις