Ο αριθμός των εμπορικά διαθέσιμων δικτύων 5G ανέκαμψε στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, καθώς οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι σε αναπτυσσόμενες αγορές «ενεργοποίησαν» ακόμη περισσότερες υποδομές. Ο 5G Tracker της Kagan απαριθμεί τουλάχιστον 238 παρόχους κινητής τηλεφωνίας, που εξυπηρετούν 94 αγορές σε όλο τον κόσμο και που έχουν λανσάρει υπηρεσίες 5G από τα τέλη του 2022.
Είκοσι τέσσερις νέοι πάροχοι προστέθηκαν στη λίστα, στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Η Αφρική είχε εννέα νέα εμπορικά διαθέσιμα δίκτυα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου – τα περισσότερα από τότε που ξεκίνησε η συγκεκριμένη έρευνα, το 2018. Όπως σημειώνεται, καθώς οι περισσότεροι πάροχοι στις ανεπτυγμένες αγορές έχουν ήδη προχωρήσει σε εμπορική διάθεση δικτύων 5G, αναμένονται περισσότερα, τους επόμενους μήνες, σε αναπτυσσόμενες αγορές – δηλαδή σε Αφρική, Ασία-Ειρηνικό, Ανατολική Ευρώπη και Λατινική Αμερική.
Το Vodafone Group παραμένει ο κορυφαίος πάροχος 5G παγκοσμίως, όσον αφορά στον αριθμό των ενεργών δικτύων, καθώς η πρόσφατη εμπορική διάθεση στην Τανζανία έφερε το παγκόσμιο αποτύπωμά του, στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, σε 15 αγορές. Η Vodafone, μαζί με άλλες πολυεθνικές εταιρείες όπως η CK Hutchison Holdings και η Orange, αλλάζουν από τις αρχικές μη αυτόνομες (ή NSA) σε αυτόνομες (SA) υλοποιήσεις.
Τουλάχιστον 48 πάροχοι σε 30 αγορές παγκοσμίως είχαν λανσάρει δίκτυα 5G standalone έως τα τέλη του 2022, ενώ μεγάλοι πάροχοι σε ΗΠΑ και ηπειρωτική Κίνα διέθεταν 5G SA. Άλλες χώρες όπου οι μεγάλοι πάροχοι έχουν αναπτύξει 5G SA, είναι οι Βραζιλία, Καναδά, Ιταλία, Ιαπωνία και Σιγκαπούρη. Ο 3GPP, ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του 5G, έχει ορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη του, αναμένοντας ότι οι «οι περισσότεροι πάροχοι» παγκοσμίως θα έχουν αναπτύξει standalone δίκτυα έως το 2023.
Το 5G mmWave, από την άλλη, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, συνεχίζει να αποδεικνύεται μη δημοφιλές για πολλές αγορές που έχουν λανσάρει υπηρεσίες 5G, εκτός από τις ΗΠΑ. Όπως σημειώνεται, η ζήτηση για use cases που εξυπηρετούνται καλύτερα από το mmWave -όπως εφαρμογές με χαμηλό latency- παραμένει χαμηλή. Αντίθετα, τουλάχιστον 180 πάροχοι παγκοσμίως χρησιμοποιούν φάσμα μεσαίας ζώνης (3,5 GHz έως 3,7 GHz) για το 5G. Το συγκεκριμένο παραμένει το φάσμα επιλογής για πολλούς παρόχους που λανσάρουν τα πρώτα τους δίκτυα 5G.
Η Ericsson και η Nokia παραμένουν μπροστά από όλους τους άλλους προμηθευτές, όσον αφορά στις δοκιμές των παρόχων γύρω από το 5G, τα κέρδη από συμβόλαια και τις εμπορικές αναπτύξεις. Οι δύο εταιρείες ξεπερνούν κατά πολύ το όριο των 200 στις συνολικές εταιρικές «σχέσεις», όπως χαρακτηρίζονται στην έρευνα – δηλαδή δοκιμές, συμβόλαια και υλοποιήσεις δικτύων.