H αποπαγκοσμιοποίηση φαίνεται να έχει ξεκινήσει για τα καλά, μια και οι Ευρωπαίοι -τελευταίοι και καταϊδρωμένοι- κατάλαβαν και εκείνοι ότι η ανάπτυξη πάνω σε ξένες πρώτες ύλες και ξένη παραγωγή, αρχίζει πλέον να μην είναι βιώσιμη.
Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, οι Ρωσο-Ουκρανικές πρώτες ύλες, η παγκόσμια γεωπολιτική και οικονομική αστάθεια, και οι ανακατατάξεις των συμμαχιών, οδηγούν πέρα από οποιαδήποτε αμφιβολία, στη σταδιακή αποδόμηση του μοντέλου της παγκοσμιοποίησης, με την Ανατολή να παράγει και τη Δύση να καταναλώνει.
Η αλλαγή άρχισε να γίνεται εξόφθαλμη όταν και η υψηλή τεχνολογία έχει περάσει πλέον στην Άπω Ανατολή, με την Κίνα και την Ταϊβάν να ελέγχουν την παραγωγή και τη διάθεση.
Οι ΗΠΑ έχουν εδώ και μία δεκαετία που δημιουργούν τις δικές τους άμυνες, ενώ η Γηραιά (πράγματι) Ήπειρος κωφεύει ή αναλώνεται σε συνεδριάσεις, συμπεράσματα και αναβολές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι ανακοίνωσε το Chips Act, σε μία προσπάθεια να μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από τους ημιαγωγούς των ΗΠΑ και της Ασίας, μετά από τα παγκόσμια προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα και έπληξαν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Σε πρώτη φάση φαίνεται ότι δεν μπορεί να το κάνει μόνη, αλλά με τη συνεργασία των ΗΠΑ και των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας της δυτικής πλευράς του Ατλαντικού.
Η Intel για παράδειγμα, ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2022, την πρώτη φάση των σχεδίων της να επενδύσει έως και 80 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των ημιαγωγών – από την έρευνα και ανάπτυξη (R&D) έως την κατασκευή και τις σύγχρονες τεχνολογίες συσκευασίας.
Στα πρώτα σχέδιά της, είναι η δημιουργία μίας κορυφαίας μονάδας παραγωγής ημιαγωγών στη Γερμανία, η δημιουργία ενός νέου κέντρου R&D στη Γαλλία, και η επένδυση σε R&D, παραγωγή και υπηρεσίες χυτηρίου στην Ιρλανδία, στην Ιταλία, στην Πολωνία και στην Ισπανία.
Η GlobalFoundries και η γαλλοϊταλική εταιρεία κατασκευής chips, STMicroelectronics, ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να φτιάξουν ένα τεράστιο νέο εργοστάσιο κατασκευής ημιαγωγών στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, και η Infineon ανακοίνωσε ότι επενδύει 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα εργοστάσιο στη Δρέσδη, χαρακτηρίζοντάς την περιοχή αυτή της Γερμανός ως τη “Silicon Saxony”.
Ο στόχος του Chip Act που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι να αυξήσει μέχρι το 2030 την παραγωγή microchips στα κράτη μέλη της ΕΕ από το 8% της παγκόσμιας παραγωγής που κατέχει σήμερα, στο 20%.
Μπορούμε ίσως να προλάβουμε κι εμείς την ουρά του τρένου, και μαζί με την Ιρλανδία και την Ισπανία, να βρούμε μία θέση σε αυτό το ταξίδι;