Μια νέα έκθεση της Juniper Research διαπιστώνει ότι θα υπάρξουν απώλειες 53,12 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, από κακόβουλες αυτοματοποιημένες κλήσεις (robocalls), σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα στην τρέχουσα χρονιά – μια σημαντική αύξηση, από τα 8,54 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022.
Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτές οι απώλειες θα προκληθούν από την επέκταση των τρόπων που χρησιμοποιούνται για να εξαπατηθούν οι τελικοί χρήστες, όπως η μη εξουσιοδοτημένη προώθηση κλήσεων και η πλαστογράφηση της αναγνώρισης κλήσεων – έχοντας πάντα, ως στόχο, το οικονομικό κέρδος.
Παρά τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη πλαισίων μετριασμού του robocalling, όπως το STIR/SHAKEN στη Βόρεια Αμερική, η έκθεση προβλέπει ότι η ικανότητα των απατεώνων να «καινοτομούν» θα οδηγήσει αυτές τις ζημιές να φτάσουν τα 64,11 δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως, έως το 2027.
Η Βόρεια Αμερική εξακολουθεί να είναι η περιοχή που πλήττεται περισσότερο, καθώς φαίνεται πως παρέχει μεγαλύτερες ευκαιρίες στους απατεώνες.
Αναμένεται πως θα αντιπροσωπεύει πάνω από τις μισές απώλειες που θα αποδοθούν σε αυτοματοποιημένες κλήσεις το 2023.
Ωστόσο, η έκθεση εκτιμά ότι το σύστημα STIR/SHAKEN που έχει υιοθετηθεί, έχει μειώσει την ετήσια αύξηση από τις αυτοματοποιημένες κλήσεις κατά 85% μεταξύ 2022 και 2023. Μέχρι το 2025, οι απώλειες αναμένεται να μειωθούν, για πρώτη φορά, στη Βόρεια Αμερική, λόγω της ευρείας υιοθέτησης αυτού του πλαισίου.
Η έκθεση προτρέπει τους ενδιαφερόμενους φορείς εκτός Β. Αμερικής να επικεντρωθούν σε μεθόδους οι οποίες θα απευθύνονται σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η μη εξουσιοδοτημένη προώθηση κλήσεων, που θα καλύπτουν αποτελεσματικότερα μέσω προσαρμοσμένων πλαισίων και όχι μέσω μιας απλής αναπαραγωγής του STIR/SHAKEN.
Επιπλέον, η έκθεση προσδιορίζει την τεχνολογία ελέγχου ταυτότητας ως «κλειδί», στο πλαίσιο μετριασμού της απάτης. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στους χρήστες να επαληθεύουν την προέλευση της κλήσης στην οθόνη του smartphone τους πριν απαντήσουν και θα αποτελέσει την πιο σημαντική λύση για την προστασία των συνδρομητών.