Οι επενδύσεις και οι πρωτοβουλίες που έχει ανακοινώσει η Microsoft για την Ελλάδα εξελίσσονται κανονικά, όπως επεσήμανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας για την χώρα μας, την Κύπρο και τη Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος.
Όπως είπε σε ενημέρωση του Τύπου με θέμα «Τεχνολογία και Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Πράξη», η αδειοδότηση των data centers (DCs) προχωρά κανονικά με την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Οι εργασίες στα DCs θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, χωρίς πάντως να υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για την ακριβή ημερομηνία.
Σε ό,τι αφορά το Skilling, η Microsoft έχει ολοκληρώσει ήδη 40.000 εκπαιδεύσεις (με στόχο τις 100.000), συμπεριλαμβανομένων 4.500 εκπαιδεύσεων στο δημόσιο.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, ο χρόνος που έχουμε για να πετύχουμε τον στόχο του ΟΗΕ για τη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, κινδυνεύει να εξαντληθεί.
Η ίδια η Microsoft δεσμεύεται ότι μέχρι το 2025 θα έχει κάνει τη μετάβαση σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – που σημαίνει ότι θα έχει συμβάσεις πράσινης ενέργειας για το 100% της ενέργειας που καταναλώνεται από όλα τα κέντρα δεδομένων, τα κτήρια και τα campuses παγκοσμίως (PPAs). Αυτή η προσπάθεια θα επεκταθεί και σε όλες τις λειτουργίες της εταιρείας – από μετακινήσεις, μέχρι packaging – με σκοπό το 2030 να είναι carbon negative.
Επίσης έχει δεσμευτεί μέχρι το 2050 να απομακρύνει από το περιβάλλον όλο τον άνθρακα που έχει εκπέμψει – είτε άμεσα από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είτε από την ίδρυσή της το 1975. Σε αυτή την κατεύθυνση, επενδύονται 1 δις για την επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης τεχνολογιών μείωσης, δέσμευσης και απομάκρυνσης του άνθρακα (carbon reduction, capture and removal).
Σε αυτή τη βάση η Microsoft ακολουθεί ολιστική προσέγγιση για βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της τεχνολογίας και εκτός από τις παραπάνω δεσμεύσεις της προεκτείνει την προσπάθεια και στο ευρύτερο οικοσύστημά της.
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα πάντα με την ηγεσία της Microsoft ο ρόλος των νέων τεχνολογιών που σχετίζεται με OpenAI και ChatGPT είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος μελλοντικά:
Εκπαίδευση: σε θέματα βιωσιμότητας μέσω chatbots, εικονικών βοηθών και άλλων διεπαφών συνομιλίας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τη σημασία της βιωσιμότητας και να τους ενθαρρύνει να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές στην καθημερινή τους ζωή.
Περιβαλλοντικό monitoring: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση περιβαλλοντικών δεδομένων, όπως η ποιότητα του αέρα, η ποιότητα των υδάτων και η βιοποικιλότητα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό προτύπων και τάσεων με την πάροδο του χρόνου, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση της περιβαλλοντικής πολιτικής και των προσπαθειών διατήρησης.
Βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα: το AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτιστοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού και τη μείωση των αποβλήτων προβλέποντας τη ζήτηση, βελτιστοποιώντας τα επίπεδα αποθεμάτων και εντοπίζοντας ευκαιρίες για βελτιώσεις στις διαδικασίες. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές και στη βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων.
Βιώσιμος σχεδιασμός: Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βιώσιμο σχεδιασμό δημιουργώντας βελτιστοποιημένα σχέδια με βάση περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το φως του ήλιου, ο άνεμος και η θερμοκρασία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς να δημιουργήσουν πιο βιώσιμα κτίρια και υποδομές.
Βιώσιμη γεωργία: χρήση για γεωργία ακριβείας, για τη βελτιστοποίηση της χρήσης πόρων όπως νερό και λίπασμα. Μπορεί να βοηθήσει στη λήψη πιο ενημερωμένων αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση των καλλιεργειών, τη μείωση αποβλήτων και την αύξηση των αποδόσεων.