Μόλις το 15 τοις εκατό των οργανισμών παγκοσμίως διαθέτουν ένα επίπεδο ετοιμότητας που χαρακτηρίζεται ως «Mature» – και που απαιτείται για να είναι ανθεκτικοί έναντι των σύγχρονων κινδύνων γύρω από ζητήματα κυβερνοασφάλειας.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του πρώτου Cybersecurity Readiness Index που δημοσίευσε η Cisco, στο οποίο περισσότερες από τις μισές (55 τοις εκατό) εταιρείες παγκοσμίως εντάσσονται στο επίπεδο των «Beginner» (οκτώ τοις εκατό) και των «Formative» (47 τοις εκατό), που σημαίνει ότι έχουν απόδοση κάτω του μέσου όρου στην ετοιμότητα για κυβερνοασφάλεια.
Από τους 6.700 ηγέτες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, σε όλο τον κόσμο, που συμμετείχαν στην έρευνα, το 82% αναμένει ότι ένα περιστατικό θα διαταράξει την επιχείρησή τους μέσα στους επόμενους 12 έως 24 μήνες. Το 60 τοις εκατό αναφέρει ότι αντιμετώπισε ένα περιστατικό κυβερνοασφάλειας τους τελευταίους 12 μήνες και το 41 τοις εκατό όσων επηρεάστηκαν ότι τους κόστισε τουλάχιστον 500.000 δολάρια.
Από τις εταιρείες που κατατάσσονται στην κατηγορία των «Mature», το 53 τοις εκατό δηλώνει ότι είναι «πολύ σίγουρο» για την ικανότητα του να αντιμετωπίσει τους κινδύνους. Από την άλλη πλευρά, μόνο το 30 τοις εκατό των εταιρειών στο στάδιο «Beginner» και το 34 τοις εκατό στο στάδιο «Formative» αισθάνεται το ίδιο.
Ενώ το 86 τοις εκατό των ερωτηθέντων σχεδιάζει να αυξήσει τον προϋπολογισμό για την ασφάλεια κατά τουλάχιστον 10% μέσα στους επόμενους 12 μήνες, η έκθεση τονίζει την ανάγκη δημιουργίας μιας βάσης, ώστε οι οργανισμοί να μπορούν να αξιοποιήσουν τα δυνατά τους σημεία και να δώσουν προτεραιότητα στους τομείς που χρειάζονται περισσότερη ωριμότητα και βελτιωμένη ανθεκτικότητα.