Οι παγκόσμιες δαπάνες για λύσεις και υπηρεσίες ασφάλειας προβλέπεται πως θα φτάσουν τα 219 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξεως του 12,1% σε σύγκριση με το 2022. Τα συγκεκριμένα στοιχεία προέρχονται από νέα έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η International Data Corporation (IDC).
Παράλληλα, οι επενδύσεις σε υλικό, λογισμικό και υπηρεσίες που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια αναμένεται πως θα ανέλθουν σε σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια το 2026, λόγω της συνεχιζόμενης απειλής που παρουσιάζεται από τις κυβερνοεπιθέσεις, των απαιτήσεων για την παροχή ενός ασφαλούς υβριδικού περιβάλλοντος εργασίας και της ανάγκης κάλυψης απαιτήσεων γύρω από το απόρρητο των δεδομένων.
«Οι δαπάνες για προϊόντα και υπηρεσίες ασφάλειας θα συνεχίσουν να υπερβαίνουν την ανάπτυξη των συνολικών δαπανών πληροφορικής», δήλωσε η Serena Da Rold, αναπληρώτρια διευθύντρια έρευνας, IDC Data & Analytics. Σύμφωνα με την ίδια, σχεδόν όλες οι βιομηχανίες και όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων θα δουν διψήφια ανάπτυξη έως το 2026, λόγω της επέκτασης του cloud και των container, της ανάγκης ασφαλούς απομακρυσμένης πρόσβασης στους πόρους και των απαιτήσεων συμμόρφωσης με τη νομοθεσία.
Οι ώριμες βιομηχανίες και οι εταιρείες που πραγματοποιούν τις μεγαλύτερες δαπάνες θα αναπτυχθούν ταχύτερα από τον μέσο όρο, καθώς θα συνεχίσουν να επενδύουν σε λύσεις αιχμής για την πρόληψη και την αποτροπή επιθέσεων ransomware στο εργατικό δυναμικό τους και για την προστασία της κρίσιμης υποδομής που διαθέτουν, η οποία συνδέεται ολοένα και περισσότερο με το δίκτυο πληροφορικής».
Μεταξύ των κλάδων που θα παρουσιάσουν τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες ασφάλειας το 2023 βρίσκονται οι τράπεζες, η βιομηχανία, οι επαγγελματικές και οι κρατικές υπηρεσίες. Τόσο οι τράπεζες όσο και οι κατασκευαστές θα επενδύσουν περίπου ισομερώς σε λογισμικό και υπηρεσίες, με τις μεγαλύτερες δαπάνες να προορίζονται σε managed security services.
Συνδυαστικά, αυτοί οι τέσσερις κλάδοι θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου των δαπανών για ασφάλεια το 2023. Στους κλάδους που αναμένεται να έχουν την ταχύτερη αύξηση δαπανών κατά την προβλεπόμενη περίοδο 2021-2026 βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι επενδυτικές υπηρεσίες, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και οι τράπεζες.
Το τομέας του λογισμικού θα προσελκύσει τις σημαντικότερες επενδύσεις μέσα στο 2023, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των δαπανών για την ασφάλεια μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Το Endpoint Security θα αποτελέσει την κορυφαία κατηγορία λογισμικού, ακολουθούμενο από το λογισμικό Identity and Digital Trust και τα Cybersecurity Analytics, Intelligence, Response και Orchestration. Το λογισμικό θα είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τεχνολογικός τομέας, με πενταετή σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 13,7%, ακολουθούμενο από τις υπηρεσίες, με 11%.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιήσουν τις μεγαλύτερες επενδύσεις μέσα στο 2023. Η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή θα είναι η Δυτική Ευρώπη, ενώ θα ακολουθήσουν η Ασία/Ειρηνικός (εκτός Ιαπωνίας και Κίνας) και η Κίνα. Η τελευταία προβλέπεται πως θα δει την ταχύτερη αύξηση δαπανών κατά την προβλεπόμενη περίοδο 2021-2026, με πενταετή CAGR 18,8%.
«Οι συνολικές δαπάνες σε IT security στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να αυξάνονται κατά περισσότερο από 10, κατά την περίοδο πρόβλεψης. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών θα εξακολουθήσει να αντιπροσωπεύεται από υπηρεσίες, οι οποίες θα αξιοποιούνται ολοένα και περισσότερο, ειδικά από οργανισμούς με περιορισμένες ικανότητες στον τομέα της ασφάλειας, ώστε να προστατεύσουν τα δεδομένα και τα περιουσιακά τους στοιχεία από την απειλή επιθέσεων ransomware, κάτι που επιδεινώνεται από την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή», τόνισε ο Stefano Perini, ανώτερος αναλυτής έρευνας της IDC European Data & Analytics.