Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, η Κίνα φέρεται να επιβάλλει αυστηρές απαιτήσεις αδειοδότησης σε σχέση με την πρόσβαση σε υποβρύχιες τηλεπικοινωνιακές υποδομές, επικαλούμενη ανησυχίες για κατασκοπεία από εταιρείες που τοποθετούν αυτά τα καλώδια.
Πηγές του κλάδου δήλωσαν στους Financial Times ότι η Κίνα επιβάλλει μεγαλύτερες καθυστερήσεις και «αυστηρότερες απαιτήσεις», πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες υποθαλάσσιων καλωδίων αναζητούν όλο και περισσότερο να σχεδιάσουν διαδρομές που αποφεύγουν τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Πηγές ανέφεραν, επίσης, ότι αυτό το αυξημένο επίπεδο «αστυνόμευσης» έρχεται ως «απάντηση στον αποκλεισμό του Πεκίνου σε διεθνή έργα και φόβους ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα καλώδια ως μέτωπο για κατασκοπεία».
Για παράδειγμα, ένα καλώδιο υπό κατασκευή, που φέρει την ονομασία SJC2 και ανήκει σε μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει τη Meta, έχει καθυστερήσει περισσότερο από ένα χρόνο, λόγω κινεζικών αντιρρήσεων και μακροχρόνιων ζητημάτων γύρω από άδειες. Ανώνυμες πηγές ανέφεραν ότι οι κινεζικές αρχές ανησυχούν ότι ο ανάδοχος μπορεί να κατασκοπεύει και να εγκαθιστά «εξωγενή εξοπλισμό».
Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ διαταράσσουν την ανάπτυξη των υποθαλάσσιων καλωδίων -τα οποία στηρίζουν μια μεγάλη ποσότητα της κίνησης του Διαδικτύου– εδώ και αρκετό καιρό, απειλώντας τη λειτουργία των παγκόσμιων υποδομών και οδηγώντας πολλές δυτικές εταιρείες να αποφεύγουν τα κινεζικά ύδατα όταν σχεδιάζουν διαδρομές.
Όπως τονίζουν τα διεθνή μέσα, φαίνεται ότι η κλιμάκωση είναι αναπόφευκτη, ενώ οι ευρύτερες σχέσεις παραμένουν τεταμένες, κάτι που αντικατοπτρίζεται και σε άλλους τεχνολογικούς τομείς που γίνονται εμπορικά πεδία διαμάχης, όπως ο εξοπλισμός για τους πύργους κινητής τηλεφωνίας και οι ημιαγωγοί.