Περίπου μία επταετία μας χωρίζει από την «εποχή του Γυαλιού», η οποία θα διαδεχθεί την «εποχή του Χαλκού», που στις τηλεπικοινωνίες έχει συμπληρώσει περισσότερο από ένα αιώνα ζωής. Αυτό τουλάχιστον είναι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η Ελλάδα έχει εκδηλώσει πρόθεση να το ακολουθήσει.
Φυσικά, παρά τις καλές προθέσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κοινωνίας της Πληροφορίας, όλο το έργο της αποχαλκοποίησης περνάει μέσα από τα χέρια -και τα ταμεία- των παρόχων, οι οποίοι έχουν ήδη δρομολογήσει επενδύσεις της τάξεως των 6 δισ. ευρώ, προς αυτή την κατεύθυνση.
Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι οι προσπάθειες για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελλάδα, αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Βλέποντας την έκθεση European Innovation Scoreboard (EIS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας, επέδειξε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή στον Συνολικό Δείκτη Καινοτομίας μεταξύ 2015-2022 ανάμεσα στα 27 Κράτη-Μέλη της ΕΕ.
Σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν βελτιώσει τις επιδόσεις τους στον τομέα της καινοτομίας κατά την περίοδο 2015-2022. Σε σύγκριση με την ΕΕ το 2015, οι επιδόσεις αυξήθηκαν περισσότερο στην Κύπρο, την Εσθονία, την Ελλάδα, τη Λιθουανία και την Τσεχία.
Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα ανήκει στη μεσαία κατηγορία των μέτρια καινοτόμων χωρών, με επίδοση στο 80,2% του μέσου όρου της ΕΕ. Στο διάστημα 2015-2022 κατέγραψε αύξηση 24,2% μονάδες, με ρυθμό υψηλότερο από σχεδόν όλες τις χώρες, με αποτέλεσμα να μειώνει συνεχώς το χάσμα με τις χώρες υψηλής καινοτομίας.
Ο συνδυασμός εργαλείων και ανθρώπων, έδωσαν ένα καλό αποτέλεσμα που μας δίνει την ελπίδα να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο και να περάσουμε στη χορεία των innovation nations.