Εκτός από τον ΟΤΕ, ενόψει των τελικών αποφάσεων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για το VDSL, σε θέση μάχης βρίσκονται οι εναλλακτικοί πάροχοι.
Καθώς δεν εκτιμάται ότι θα παρατηρηθεί άμεσα εκρηκτικό ενδιαφέρον από τους καταναλωτές για τη νέα υπηρεσία, σε όλες τις εταιρείες (Forthnet, hellas online, Wind όσο αφορά τη σταθερή τηλεφωνία, Cyta και On Telecoms) κυριαρχεί ο προβληματισμός για το πολύ πιθανό σενάριο ο ΟΤΕ να βγει επιθετικά και μέσω του VDSL να ανακτήσει μέρος του μεριδίου που έχει απολέσει τα τελευταία χρόνια.
Δεδομένο είναι ότι η νέα υπηρεσία έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου τα ταμεία των περισσότερων εταιρειών δεν αντέχουν εξαντλητικές επικοινωνιακές «μάχες», ούτε μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές, ενώ συνολικά η αγορά έχει κτυπηθεί από την οικονομική κρίση. Ταυτόχρονα, ο ΟΤΕ με τις νέες τιμές για το ADSL, που ενέκρινε η ΕΕΤΤ τον περασμένο Μάιο, έχει επανέλθει στη μάχη των μεριδίων αγοράς, καθώς η απόσταση των τιμολογίων του σε σχέση με τα αντίστοιχα των ανταγωνιστών του έχει μετριαστεί. Ο Οργανισμός δίνει και αυτός από την πλευρά του μάχες επιβίωσης, ενώ το επιχείρημά του ότι έχει επενδύσει και προτίθεται να επενδύσει περαιτέρω στο VDSL δεν είναι δυνατόν να μην λαμβάνεται υπόψη.
Στο στρατόπεδο των εναλλακτικών λοιπόν η υπόθεση του VDSL είναι «καυτή». Πολλά στελέχη σημειώνουν πως η ΕΕΤΤ δέχθηκε τις τιμές του ΟΤΕ όσο αφορά (μόνον) το VDSL (πληροφορίες του infocom.gr λένε, ότι τα πακέτα double play του Οργανισμού τα οποία διέρρευσαν δεν έχουν ακόμα εγκριθεί) όπως και τη μείωση των τιμών χονδρικής που πρότεινε ο Οργανισμός, χωρίς να έχει προηγηθεί η διαδικασία της ανάλυσης της αγοράς. Αυτό – σύμφωνα με τη λογική αυτή – είναι αιτία για ακόμα μια προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Άλλα στελέχη, αντιμετωπίζοντας το θέμα περισσότερο εμπορικά και καθώς όλα δείχνουν πως ο ΟΤΕ θα λανσάρει σύντομα τη νέα υπηρεσία, αναμένουν να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις της ΕΕΤΤ για να εκφράσουν άποψη και παράλληλα τονίζουν περισσότερο την ανάγκη να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας (το αποκαλούμενο quality of services) ώστε να μην απολέσουν μερίδιο αγοράς για τεχνικούς λόγους.
Τον τελικό λόγο έχει η ΕΕΤΤ η οποία, εκτός απρόοπτου, θα αποφασίσει για τη νέα υπηρεσία την επόμενη εβδομάδα.