Η ΕΕ συζητά, ολοένα και περισσότερο, για το θέμα της διασυνοριακής ενοποίησης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, κάτι που θα μπορούσε να φέρει σημαντικές αλλαγές για τους παρόχους που δραστηριοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι συζητήσεις για μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών έχουν ενταθεί μέσα στις τελευταίες εβδομάδες. Τώρα, σε μια επίσημη αναφορά, ο Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Thierry Breton, κατέστησε σαφές ότι –μεταξύ άλλων– η Κομισιόν ενδιαφέρεται για τη συνεργασία παρόχων από διαφορετικές αγορές.
«Ο τρέχων κατακερματισμός στην Ευρώπη, με τα μη βελτιστοποιημένα επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται στις εθνικές αγορές και το υψηλό κόστος για τις άδειες φάσματος, εμποδίζει τη συλλογική μας δυναμική σε σύγκριση με άλλες ηπείρους», σημείωσε ο Breton, σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση ομιλίας που πραγματοποιήθηκε στο Business Finland.
«Πιστεύω ότι η δημιουργία μιας πραγματικά ενιαίας αγοράς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών απαιτεί, επίσης, προβληματισμό σε σχέση με την ενθάρρυνση της διασυνοριακής ενοποίησης, διατηρώντας παράλληλα τον δίκαιο και απαραίτητο ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών».
Αν και το θέμα της διασυνοριακής ενοποίησης έχει παρουσιαστεί συχνά ως ένας τρόπος για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να αποκτήσουν την κλιμάκωση που απολαμβάνουν οι ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ και σε ορισμένες άλλες αγορές, δεν είναι κάτι που έχει λάβει σάρκα και οστά.
Η ιδέα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο το οποίο εξετάζει η Κομισιόν. Ο Breton επιβεβαίωσε ότι, μέσα στον μήνα, σχεδιάζει να ξεκινήσει τη δημόσια διαβούλευση για το μέλλον της συνδεσιμότητας και των υποδομών στην Ευρώπη, η οποία θα περιλαμβάνει την εξέταση της δυνατότητας δημιουργίας μιας πραγματικά ενιαίας αγοράς τηλεπικοινωνιών.
Θα θέσει, επίσης, το ζήτημα του να υποχρεωθούν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να πληρώσουν για το εύρος ζώνης που χρησιμοποιούν ή να συμβάλουν, κατά κάποιο τρόπο, στην εξάπλωση του 5G και των οπτικών ινών.
«Οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν για να επιτύχουμε τις φιλοδοξίες μας θα είναι τεράστιες και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα συνδυάζονται με τη διαθεσιμότητα επαρκούς χρηματοδότησης. Το βάρος αυτής της χρηματοδότησης δεν πρέπει να είναι μόνο στους ώμους των κρατών μελών ή του προϋπολογισμού της ΕΕ», είπε ο Επίτροπος.
«Σε μια εποχή που οι εταιρείες τεχνολογίας χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο εύρος ζώνης και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι βλέπουν την απόδοση της επένδυσής τους να μειώνεται, αυτό εγείρει και το ερώτημα ποιος πληρώνει για την επόμενη γενιά υποδομών συνδεσιμότητας».
Η διαβούλευση θα καλύψει δύο θεμελιώδη ερωτήματα, εξήγησε. Ουσιαστικά, θα εξετάσει σε ποιες υποδομές χρειάζεται να ξοδέψει χρήματα η Ευρώπη για να ηγηθεί του ψηφιακού μετασχηματισμού και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να πραγματοποιηθούν αυτές οι επενδύσεις.
«Η διαβούλευση θα διαρκέσει μερικούς μήνες και ανυπομονώ να λάβω τη γνώμη σας και τις απόψεις των ειδικών. Στη συνέχεια, θα κάνουμε απολογισμό και θα αναφέρουμε την προτεινόμενη πορεία προς τα εμπρός, αργότερα αυτό το έτος», πρόσθεσε.
Φωτογραφία από TPCOM ΥΠΌ Creative Commons