Οι επενδύσεις στον ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό τομέα έχουν φτάσει σε επίπεδα – ρεκόρ, ενώ σημειώνεται σημαντική ανάπτυξη τόσο στην κάλυψη 5G όσο και στην κάλυψη FTTH. Παρόλα αυτά, νέα στοιχεία δείχνουν ότι η ΕΕ κινδυνεύει να μείνει πίσω κατά 10%, όσον αφορά στον στόχο «gigabit για όλους έως το 2030».
Αυτά είναι μερικά από τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης «State of Digital Communications 2023», που παρουσιάστηκε από την ETNO, την ένωση τηλεπικοινωνιακών παρόχων της Ευρώπης, και που βασίζεται σε στοιχεία από την Analysys Mason. Η δημοσίευση της πραγματοποιείται καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση για το μέλλον του τομέα και τη δυνατότητα του να επενδύει σε νέα δίκτυα.
Παρά το υψηλότερο επίπεδο επενδύσεων από το 2016, η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει τον στόχο της Ψηφιακής Δεκαετίας για τη συνδεσιμότητα gigabit, ακόμη κι αν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι καταφέρουν να διατηρήσουν τα τρέχοντα επίπεδα επενδύσεων. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι τα VHCN (Very High Capacity Networks) βρίσκονται σε καλό δρόμο για να προσεγγίσουν περίπου το 90% των Ευρωπαίων, αφήνοντας, όμως, πίσω δεκάδες εκατομμύρια πολίτες.
Το 2021, οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες για τις τηλεπικοινωνίες (CapEx) έφτασαν τα 56,3 δισ. ευρώ στην Ευρώπη. Συγκριτικά, την ίδια περίοδο, οι τεχνολογικές εταιρείες επένδυσαν περίπου 1 δισ. ευρώ σε υποδομές και 16 δισ. ευρώ σε κέντρα δεδομένων. Στα τέλη του 2022, το 55,6% του ευρωπαϊκού πληθυσμού είχε πρόσβαση σε δίκτυα FTTH, από 50% το 2021. Ομοίως, το 5G ήταν πλέον διαθέσιμο στο 73% των Ευρωπαίων, από 62% το προηγούμενο έτος.
Όσον αφορά στη σύγκριση σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ευρώπη -σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη ανάλυση- παραμένει πίσω. Στο τέλος του 2022, η κάλυψη 5G του πληθυσμού έφτασε το 96% στις ΗΠΑ, το 95% στη Νότια Κορέα, το 90% στην Ιαπωνία και το 86% στην Κίνα. Ομοίως, η Ευρώπη συνεχίζει να υστερεί σε σχέση με τις κατά κεφαλήν επενδύσεις προσαρμοσμένες στο ΑΕΠ: η Ευρώπη επένδυσε 104,4 ευρώ κατά κεφαλήν το 2021, έναντι 259,7 ευρώ στην Ιαπωνία, 149,6 ευρώ στις ΗΠΑ και 110,2 ευρώ στην Κίνα.
Όσον αφορά στο Open RAN, η Ευρώπη σημείωσε 6 δοκιμές το 2022, όσες είχε και η Κίνα, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα με 3 δοκιμές και την Ιαπωνία με 2. Ωστόσο, οι πιο σημαντικές υλοποιήσεις Open RAN έγιναν στην Ιαπωνία (Rakuten Mobile) και στις ΗΠΑ (DISH Networks).
Το 5G standalone αποτελεί την πιο προηγμένη μορφή 5G. Μέχρι το τέλος του 2022, η Ευρώπη είχε αυξήσει τον αριθμό των συγκεκριμένων δικτύων σε 4, σε σύγκριση με 3 τα προηγούμενα χρόνια. Αν και η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εξακολουθεί να ηγείται με 15 δίκτυα το 2022, η Ευρώπη είχε καλύτερες επιδόσεις από τη Βόρεια Αμερική, η οποία μέτρησε μόλις 3 δίκτυα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός τομέας αντιμετωπίζει πολύ υψηλά επίπεδα έντασης κεφαλαίου, σε μια εποχή που το χρέος του συνεχίζει να αυξάνεται: το 2021, το μερίδιο των εσόδων που επανεπενδύθηκαν πλησίαζε το 20%, ενώ ο λόγος χρέους/EBITDA των μελών της ETNO ήταν στο 2,53, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014.