Η αύξηση του κόστους ζωής έχει οδηγήσει τους καταναλωτές στην αναπροσαρμογή των δαπανών που αποτελούν προτεραιότητα. Η αποτυχία των telcos να ανταποκριθούν σε αυτή τη μεταβαλλόμενη νοοτροπία είναι πλέον η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει ο κλάδος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Top 10 risks in telecommunications 2023» της EY.
Με τις καταναλωτικές δαπάνες υπό αυξανόμενη πίεση, η έρευνα της EY δείχνει ότι το 60% των νοικοκυριών ανησυχεί για την αύξηση των τιμών στις ευρυζωνικές συνδέσεις και σχεδόν οι μισοί (45%) πιστεύουν ότι πληρώνουν υπερβολικά πολλά για υπηρεσίες περιεχομένου.
Ενώ η αξιοπιστία του δικτύου παραμένει ένα «σημείο πόνου» για τους καταναλωτές, η ανθεκτικότητα και η εμβέλεια των υποδομών έπεσαν από την πρώτη θέση της κατάταξης, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας – βρίσκονται, πλέον, στην πέμπτη θέση, καθώς άλλες προκλήσεις γίνονται ακόμη πιο πιεστικές.
Η υποτίμηση των μεταβαλλόμενων απαιτήσεων στην ασφάλεια και την εμπιστοσύνη έχει ανέβει από την τρίτη στη δεύτερη θέση, με το 76% των παρόχων να αναφέρει αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων από έτος σε έτος. Άλλωστε, το 39% των CISO πιστεύει ότι η ασφάλεια δεν αποτελεί, με επάρκεια, μέρος των στρατηγικών επενδύσεων. Την ίδια στιγμή, το 46% των καταναλωτών υποστηρίζει ότι είναι αδύνατο να διατηρήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα ασφαλή.
Η έκθεση διαπιστώνει ότι η κακή διαχείριση της ατζέντας για τη βιωσιμότητα αποτελεί μια ολοένα και μεγαλύτερη απειλή για τη βιομηχανία, ανεβαίνοντας από την πέμπτη θέση στην τέταρτη. Η ποιότητα των γνωστοποιήσεων από τους παρόχους για την κλιματική αλλαγή έχει μειωθεί από έτος σε έτος και το 39% των ερωτηθέντων δεν αποκαλύπτει συγκεκριμένη στρατηγική, σχέδιο μετάβασης ή απαλλαγής από τις εκπομπές – παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις.
Στην τρίτη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η αποτυχία βελτίωσης της κουλτούρας του εργατικού δυναμικού και των τρόπων εργασίας, καθώς οι απόψεις εργοδοτών και εργαζομένων συνεχίζουν να αποκλίνουν. Ενώ το 91% των υπαλλήλων θέλει να εργάζεται εξ αποστάσεως για δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, το 25% των ομάδων διαχείρισης θεωρεί ότι οι άνθρωποι πρέπει να βρίσκονται στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα.
Επιπρόσθετα, το 53% των ερωτηθέντων εργαζομένων δηλώνουν ότι σκοπεύουν να εγκαταλείψουν την τρέχουσα θέση τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με έναν μέσο όρο 43% σε όλους τους τομείς.