Ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 33% παρουσιάζει η Adaptit, εταιρεία υψηλής εξειδίκευσης, που δραστηριοποιείται στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε χθες η διοίκησή της σε ενημέρωση του Τύπου, το 2023 ο κύκλος εργασιών της θα ξεπεράσει τα 40 εκατ. (έναντι 30 εκατ. φέτος) εκ των οποίων τα 11 εκατ. θα προέλθουν από έργα που έχει αναλάβει στο εξωτερικό. Τα EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) θα διαμορφωθούν σε 5,5 εκατ. (έναντι 3 εκατ. στην τρέχουσα χρήση), ενώ οι επενδύσεις της θα είναι της τάξεως των 2 εκατ. (έναντι 1,2 εκατ. φέτος).
Επιπρόσθετα εξαγόρασε το 80% της εταιρείας Cloudrock η οποία διαθέτει κέντρο δεδομένων και ο στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξή της.
Όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Adaptit, Αθανάσιος Τζαφέρης, φέτος το προσωπικό της εταιρείας αυξήθηκε κατά 40 άτομα (130 είναι το σύνολο) και του χρόνου θα πρέπει να προσληφθούν 60 εργαζόμενοι.
Η εκτίμησή του είναι πως η εταιρεία θα συμμετέχει σε έργα μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών αξίας μεγαλύτερης από 100 εκατ. ευρώ (φέτος συμμετείχε σε έργα αξίας 70 εκατ.) ενώ σήμερα το ανεκτέλεστο της κινείται στην περιοχή των 18 εκατ. ευρώ.
Το 2023 οι δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) θα διαμορφωθούν σε 750 χιλ. ευρώ (φέτος ήταν 650 χιλ. ευρώ).
Μεταξύ των δραστηριοτήτων της είναι η κατασκευή δικτύων οπτικών ινών (FTTH). Συνεργάζεται με τις μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες έχοντας κατασκευάσει 180 χλμ δικτύου και έχει προς ανάθεση τουλάχιστον 650 χλμ μέχρι το τέλος του 2025. Η θυγατρική της Telcoserv είναι μια από τις εταιρείες που έχουν εκδηλώσει για την κατασκευή του δικτύου της ΔΕΗ.
Στο πελατολόγιο της Adaptit περιλαμβάνονται οργανισμοί όπως η BUYIN, η κοινή εταιρεία των Deutsche Telekom και Orange Group για την προμήθεια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού βελτιστοποίησης ραδιοκάλυψης 4G/5G, η Κυπριακή Δημοκρατία, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ενώ συνεργάζεται με γνωστούς οίκους, όπως είναι η TeamViewer, η Netscout – Arbor, η ΙΒΜ, η Opengear, η Nozomi Networks, η ADVA και η Spirent.
Οι πυλώνες ανάπτυξης της για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν τη δραστηριοποίηση σε τομείς αιχμής, όπως είναι η κυβερνοασφάλεια, οι λύσεις επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality – AR), οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν τις δυνατότητες των drones και το Internet of Things (IoT), με την εταιρεία να είναι σε διαδικασία ανάπτυξης της δικής της IoT πλατφόρμας.
«Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε άμεσα τις δραστηριότητες μας σε νέους τομείς, προσβλέποντας και στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας και στις αγορές του εξωτερικού», επισήμανε επίσης ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας, Βασίλης Καραβασίλης.
Ο όμιλος έχει ήδη αυτόνομη παρουσία στη Βουλγαρία και τη Γερμανία, μέσω των Adaptit Bulgaria και Adaptit GmbH αντίστοιχα, ενώ δραστηριοποιείται σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας αναλάβει σημαντικά έργα. Σε συνεργασία με την κινεζική Fujian Helios έχει δημιουργήσει την Helios Technologies Europe, διαθέτοντας στην ευρωπαϊκή αγορά μία ευρεία γκάμα προϊόντων και λύσεων για τη βελτίωση της ποιότητας των ασύρματων τηλεπικοινωνιακών δικτύων.