Η πλειονότητα ενός συνόλου παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που ρωτήθηκαν από τη Nokia, προειδοποίησαν ότι πρέπει να βελτιώσουν τη στρατηγική τους σε σχέση με την «υπεράσπιση» των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) από τους hackers.
Η φινλανδική εταιρεία, σε συνεργασία με τη συμβουλευτική GlobalData, εξέτασε 50 Communications Service Providers (CSP) από όλο τον κόσμο και διαπίστωσε ότι περίπου τα τρία τέταρτα έχουν υποστεί έως και έξι παραβιάσεις ασφαλείας το περασμένο έτος, κάτι που οδήγησε σε ρυθμιστικές διαδικασίες, απάτη, κλοπές και διακοπές λειτουργίας υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τη Nokia, ενώ η ανάπτυξη του αυτόνομου 5G (SA) αναμένεται πως θα προσφέρει νέα πρότυπα ασφαλείας, θα φέρει στην επιφάνεια και νέους τύπους κινδύνων. Ως αποτέλεσμα, οι CSP που συμμετείχαν στην έρευνα υποστηρίζουν ότι το 5G SA θα τους κάνει πιο ευάλωτους, με το 56% να λέει ότι πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστική βελτίωση των δυνατοτήτων τους, προκειμένου να αμυνθεί από εξελιγμένες επιθέσεις. Το 68% αναφέρει ότι πρέπει να βελτιώσει τις δικλείδες ασφαλείας σε σχέση με το ransomware.
«Οι ουσιαστικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο οικοσύστημα του 5G φέρνουν νέες διαστάσεις στο τοπίο των τηλεπικοινωνιακών απειλών και ευκαιρίες για κακόβουλους παράγοντες να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία», δήλωσε ο Vishal Sahay, επικεφαλής managed security services, cloud and cognitive services της Nokia.
«Τα ευρήματα ενισχύουν την κρίσιμη ανάγκη για τους CSP και τις επιχειρήσεις, ώστε να εντείνουν τις πρακτικές προστασίας στον κυβερνοχώρο και να επανεξετάσουν τα εργαλεία και τις διαδικασίες που χρησιμοποιούν προκειμένου να μεταμορφώσουν και να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους για ασφάλεια».
Σύμφωνα με τους παρόχους, οι βελτιώσεις πρέπει να έρθουν με τη μορφή μεγαλύτερης αυτοματοποίησης και διαλειτουργικών εργαλείων. «Η έρευνά μας δείχνει ότι το προσωπικό ασφαλείας των CSP κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί με τους ανθρώπους και τα εργαλεία που διαθέτει. Αλλά καθώς οι υπηρεσίες πολλαπλασιάζονται, θα αυξηθούν και τα τρωτά σημεία, εκτός εάν μπορούν να αυτοματοποιήσουν περισσότερες από τις διαδικασίες ασφαλείας», σημείωσε ο Andy Hicks, κύριος αναλυτής της GlobalData.
Η έρευνα έρχεται λίγο καιρό μετά τη δημοσίευση της τελευταίας ετήσιας Έκθεσης Ψηφιακής Άμυνας της Microsoft, στην οποία αναφέρεται πως «κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι κυβερνοεπιθέσεις που στόχευσαν κρίσιμες υποδομές αυξήθηκαν από το 20 τοις εκατό του συνόλου, στο 40 τοις εκατό».
Σύμφωνα με τον Tom Burt, corporate vice president, customer security and trust της Microsoft, «αυτή η άνοδος οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στον στόχο της Ρωσίας να καταστρέψει τις ουκρανικές υποδομές και την επιθετική κατασκοπεία των συμμάχων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών».
Η Ρωσία δεν είναι ο μόνος δράστης, σύμφωνα με τον Burt. Το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Κίνα έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της δραστηριότητας μέσα στους τελευταίους 12 μήνες.