Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας, Clare O’Neil, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να καταστήσει παράνομη την πληρωμή λύτρων σε hackers, μετά από πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις που έβαλαν στο στόχαστρο εκατομμύρια Αυστραλούς.
Τον περασμένο μήνα, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Αυστραλίας, η Medibank Private, υπέστη μαζική κυβερνοεπίθεση, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αύξηση των ηλεκτρονικών επιθέσεων σε εταιρείες και οργανισμούς.
Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της χώρας, η Optus, που ανήκει στη Singapore Telecommunications, μαζί με τουλάχιστον οκτώ άλλες επιχειρήσεις, έχουν υποστεί κυβερνοεπιθέσεις από τον Σεπτέμβριο.
Ερωτηθείς σε τηλεοπτική εκπομπή του ABC την Κυριακή, σε σχέση με το εάν η αυστραλιανή κυβέρνηση σχεδιάζει να εξετάσει το ενδεχόμενο να καταστήσει παράνομη την καταβολή λύτρων σε κυβερνοεγκληματίες, η O’Neil είπε πως «αυτό είναι σωστό». «Θα το κάνουμε στο πλαίσιο της κυβερνοστρατηγικής».
Τα σχόλια έρχονται αφότου η O’Neil επισημοποίησε το Σάββατο ένα νέο μοντέλο αστυνόμευσης του κυβερνοχώρου, μεταξύ της Australian Federal Police (AFP) και της Australian Signals Directorate, η οποία παρακολουθεί τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες από ξένες χώρες, με στόχο μια «νέα σκληρή αστυνόμευση» του κυβερνογκλήματος.
Περίπου 100 αξιωματικοί θα αποτελούν μέρος της νέας συνεργασίας μεταξύ των δύο ομοσπονδιακών υπηρεσιών, η οποία θα λειτουργεί ως μια κοινή και μόνιμη επιχείρηση κατά των εγκληματιών του κυβερνοχώρου. Η ειδική ομάδα «θα κυνηγά τους κακοποιούς που είναι υπεύθυνοι για αυτά τα κακόβουλα εγκλήματα», πρόσθεσε.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι χάκερ με έδρα τη Ρωσία βρίσκονταν πίσω από την επίθεση στη Medibank, που έθεσε σε κίνδυνο δεδομένα περίπου 10 εκατομμυρίων νυν και πρώην πελατών.
Ο Γενικός Εισαγγελέας, Mark Dreyfus, αρνήθηκε να μιλήσει σε σχέση με το εάν η ρωσική ομάδα ransomware REvil είναι υπεύθυνη για πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις κατά Αυστραλών, αλλά σημείωσε ότι πρόκειται για μια «πολύ οργανωμένη εγκληματική συμμορία» από τη Ρωσία.
Ο Αυστραλός Πρωθυπουργός, Anthony Albanese, είχε αναφέρει προηγουμένως ότι η κυβέρνηση της χώρας κάνει ότι μπορεί για να περιορίσει τον αντίκτυπο του hack στην Medibank και πως έχει προχωρήσει στη δημιουργία μιας τηλεφωνικής γραμμής για πελάτες της που έχουν επηρεαστεί.