Τα Ηνωμένα Έθνη θα βάλουν τους δορυφόρους στη μάχη της μείωσης των εκπομπών ρύπων. Ο οργανισμός παρουσίασε ένα σύστημα προειδοποίησης και απόκρισης για το μεθάνιο (Methane Alert and Response System – MARS) το οποίο θα προειδοποιεί τις χώρες και τις εταιρείες για «σημαντικές» εκπομπές μεθανίου.
Η τεχνολογία θα χρησιμοποιεί δεδομένα δορυφορικών χαρτών για να εντοπίσει πηγές, να ειδοποιήσει τους αρμόδιους φορείς και να βοηθήσει στην παρακολούθηση της προόδου σε σχέση με τη μείωση αυτών των εκπομπών.
Η αρχική έκδοση της πλατφόρμας MARS θα επικεντρωθεί σε «πολύ μεγάλες» πηγές του ενεργειακού τομέα. Σταδιακά θα επεκταθεί για να περιλαμβάνει λιγότερο ισχυρές πηγές, πιο συχνές ειδοποιήσεις και επιπρόσθετα σύνολα δεδομένων.
Οι εταίροι του προγράμματος, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και το Climate and Clean Air Coalition των Ηνωμένων Εθνών, θα παρέχουν βοήθεια και συμβουλές. Οι πληροφορίες που θα προέρχονται από το σύστημα δεν θα παραμείνουν μυστικές, καθώς ο ΟΗΕ θα δημοσιοποιεί τόσο τα δεδομένα όσο και τις αναλύσεις μεταξύ 45 και 75 ημερών μετά τον εντοπισμό τους.
Το σύστημα θα λάβει την αρχική χρηματοδότησή του από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Bezos Earth Fund και το Global Methane Hub. Τόσο το ταμείο του Bezos όσο και η GMH υποστηρίζουν σχετικές προσπάθειες, όπως μελέτες για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση των εκπομπών μεθανίου από τη γεωργία.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αυτό είναι το πρώτο δημόσια διαθέσιμο σύστημα του είδους του και αναμένεται να οδηγήσει σε ταχύτερη, πιο στοχευμένη μείωση των εκπομπών μεθανίου. Αυτό μπορεί να είναι κρίσιμο για τα επόμενα χρόνια, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν στην COP27 ότι η Γη δεν είναι καθόλου κοντά στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.
Καθώς το μεθάνιο που απελευθερώνεται από τον άνθρωπο συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή (περίπου κατά 25 τοις εκατό, σύμφωνα πάντα με τον ΟΗΕ) και εγκαταλείπει γρήγορα την ατμόσφαιρα, μια αποτελεσματική χρήση του MARS θα μπορούσε να βάλει την περιβαλλοντική στρατηγική σε καλύτερο δρόμο.
Ωστόσο, το MARS θα λειτουργεί μόνο εάν οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις συνεργαστούν. Και αυτό γιατί, για παράδειγμα, μια εταιρεία πετρελαίου ενδέχεται να είναι απρόθυμη να ξοδέψει τα χρήματα που απαιτούνται για να διορθώσει τις εκπομπές της. Ο ΟΗΕ μπορεί να είναι σε θέση να επισημάνει ένα πρόβλημα με τη χρήση αυτού του συστήματος, αλλά δεν μπορεί να απαιτήσει δράση.