Η Meta Platforms ανακοίνωσε ότι θα περικόψει περισσότερες από 11.000 θέσεις εργασίας – ένα σύνολο που αντιστοιχεί στο 13% του εργατικού της δυναμικού.
Οι μαζικές απολύσεις, από τις μεγαλύτερες για φέτος και οι πρώτες στην 18χρονη ιστορία της Meta (Facebook), ακολουθούν χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας σε άλλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Twitter, η Microsoft και η Snap.
Όπως και οι ανταγωνιστές της, η Meta προχώρησε σε επιθετικές προσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ώστε να αντιμετωπίσει την αύξηση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, ο αντίκτυπος φέτος ήταν σημαντικός, καθώς οι διαφημιστές και οι καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες.
Σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg, όχι μόνο το ηλεκτρονικό εμπόριο επέστρεψε σε προηγούμενες ρυθμούς, αλλά η μακροοικονομική ύφεση, ο αυξημένος ανταγωνισμός και η απώλεια εσόδων από τις διαφημίσεις, έχουν οδηγήσει τα έσοδα «να είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι περίμενα». «Έκανα λάθος και αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτό», τόνισε, χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, τις αυξημένες επενδύσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο «μεγάλο λάθος στον προγραμματισμό».
Η Meta, που είχε κάποτε αξία άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, αποτιμάται τώρα στα 256 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού έχασε περισσότερο από το 70% της αξίας της μέσα στην τρέχουσα χρονιά.
Η εταιρεία αναμένει τώρα πως οι δαπάνες για το 2023 θα φτάσουν από 94 έως 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τα 96 έως 101 δισεκατομμύρια δολάρια που προβλεπόταν. Περιόρισε, επίσης, το εύρος των προβλέψεων κεφαλαιουχικών δαπανών για το 2023.
Εκτός από τις περικοπές θέσεων εργασίας, η εταιρεία θα πραγματοποιήσει περικοπές τους χώρους γραφείων και θα επεκτείνει το πάγωμα προσλήψεων στο πρώτο τρίμηνο για να περιορίσει τα έξοδα.
Υπενθυμίζεται πως, μόλις πριν από έναν χρόνο, τον Οκτώβριο του 2021, η Facebook ανακοίνωνε πως σχεδίαζε να δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη του metaverse.