Συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg και στη δημοσιογράφο Francine Lacqua παραχώρησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας πως η χώρα μας θα είναι η πρώτη στην Ευρώπη που θα απαγορεύσει «όλα τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά που μπορούν να πωληθούν στην Ελλάδα».
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, σε ερώτηση σχετικά με το εάν «είναι ακριβές ότι δημοσιογράφοι και άλλοι παρακολουθούνταν;»: «απολύτως όχι. Έχω καταστήσει σαφές ότι το πρόσφατο δημοσίευμα που είδε το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα είναι απολύτως ψευδές. Ήμουν πολύ σαφής, αναγνωρίζοντας ότι στην Ευρώπη έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά -δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, το έχουμε δει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες- και χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό για την αντιμετώπισή του».
Πρόσθεσε, χαρακτηριστικά, ότι «ελπίζω ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, εντός του επόμενου μήνα, θα απαγορεύσουμε όλα τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά που μπορούν να πωληθούν στην Ελλάδα. Πρέπει λοιπόν να μετατρέψουμε αυτό το πραγματικό πρόβλημα σε ευκαιρία».
Όπως σημειώνουν οι New York Times, η ανακοίνωση είναι το τελευταίο κεφάλαιο «σε μια υπόθεση που ξεκίνησε το καλοκαίρι, όταν ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι η κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Ελλάδας παρακολουθούσε πέρυσι έναν ηγέτη κόμματος της αντιπολίτευσης, μέσω υποκλοπών. Αυτή η αποκάλυψη ήρθε αφού ο πολιτικός ανακάλυψε ότι είχε επίσης στοχοποιηθεί με ένα πρόγραμμα spyware γνωστό ως Predator».
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι το γραφείο τεχνικών υπηρεσιών του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες διαπίστωσε ότι το τηλέφωνό του στοχοποιήθηκε με ένα μήνυμα κειμένου που μετέφερε το κακόβουλο λογισμικό Predator.
Η ελληνική κυβέρνηση ανέφερε ότι η υποκλοπή ήταν νόμιμη και ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτό έγινε εν αγνοία του. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε, επίσης, ότι δεν κατέχει ούτε χρησιμοποιεί το λογισμικό Predator και επέμεινε ότι η ταυτόχρονη στόχευση, μέσω υποκλοπής και μέσω Predator, ήταν σύμπτωση.
Ο Πρωθυπουργός έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι διαχειριζόταν προσωπικά το πρόγραμμα spyware. «Είναι ένα απίστευτο ψέμα», είπε. Επέμεινε ότι η ελληνική υπηρεσία πληροφοριών δεν χρησιμοποιούσε το Predator, αλλά ότι κάποιος εκτός της κυβέρνησης μπορεί να το κάνει.
Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο στοχεύουν στη ρύθμιση της χρήσης εργαλείων κυβερνοεπιτήρησης, το πιο σημαντικό από τα οποία είναι το Pegasus, που κατασκευάστηκε από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group.
Οι αρχές επιβολής του νόμου και οι υπηρεσίες πληροφοριών λένε ότι χρειάζονται το spyware για να διατηρήσουν το προβάδισμα έναντι των εγκληματιών και των τρομοκρατών, αλλά η ρύθμιση της χρήσης τους και η διασφάλιση ότι δεν χρησιμοποιούνται εναντίον πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων έχει αποδειχθεί δύσκολη, ακόμη και στην Ευρώπη.
Πέρυσι, η κυβέρνηση Biden έβαλε στη μαύρη λίστα την Pegasus, απαγορεύοντας στις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με την NSO, επειδή η εταιρεία, όπως είπε, είχε ενεργήσει «σε αντίθεση με την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών».