Ο λόγος φυσικά για την Meta που πριν ένα χρόνο είχε πάνω από ένα τρις δολάρια αξία που σήμερα έχει μειωθεί κατά 800 δισ.
Το πρόσφατο τεχνολογικό ξεπούλημα στην Αμερική έχει συρρικνώσει την Amazon, την Alphabet και κάθε γίγαντα εκτός από την Apple, εξαλείφοντας 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε όλη τη Silicon Valley με σχεδόν βαναυσο τρόπο σύμφωνα με τη WSJ.
Αλλά καμία εταιρεία δεν τα πάει τόσο άσχημα, όσο αυτή της οποίας η τιμή της μετοχής έχει μειωθεί κατά 75% από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τα καλά νέα για τη Meta είναι ότι πολλοί από τους μεγαλύτερους χαμένους στην πρόσφατη ιστορία της αγοράς έμαθαν πώς να κερδίζουν ξανά. Τα κακά νέα είναι ότι δεν συμπεριλαμβάνεται ακόμα μέσα σε αυτούς.
Πολλές εταιρείες αλλάζουν στρατηγικές επειδή έχασαν χρήματα. Η Meta χάνει χρήματα επειδή άλλαξε στρατηγικές.
Έχει περάσει σχεδόν ακριβώς ένας χρόνος από τότε που ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής Mark Zuckerberg έκανε τον τολμηρό ελιγμό της αλλαγής της επωνυμίας του Facebook σε Meta Platforms , επειδή πίστευε ότι το μέλλον της εταιρείας δεν ήταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά στο καθηλωτικό, άμορφο διαδικτυακό βασίλειο γνωστό ως metaverse…
Όπως ανέφερε και η Amy Edmondson, καθηγήτρια του Harvard Business School “δεν στοιχηματίζεις την εταιρεία”! Ο Zuckerberg διαφωνεί και επιμένει: «Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα κοιτάξουν πίσω μετά από δεκαετίες και θα μιλήσουν για τη σημασία της δουλειάς που έγινε εδώ». Ποιος θα κερδίσει το στοίχημα; Προφανώς θα το δείξει ο χρόνος, που δείχνει πάντα το… “μετά”.
Κατά τα άλλα στη χώρα μας ευελπιστούν ότι τα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ -πολλά από τα οποία αφορούν την αγορά μας- θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην πιθανή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος. Αρκεί να τα εκμεταλλευτούμε όσο και όπως πρέπει…
Ήδη πάντως σύντομα θα υπάρξουν 2 προγράμματα και για τους «ριγμένους» μικρομεσαίους ύψους 700 εκατ. για ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση. Και φανταστείτε σε ποια αγορά θα πέσουν (και) αυτά τα χρήματα…
Για την απορρόφηση και την υλοποίηση των έργων ισχύει αυτό που λένε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Πρέπει να γίνει σωστά, προκειμένου η κάμπια να μεταμορφωθεί σε πεταλούδα. Διαφορετικά, θα έχουμε απλά μία γρήγορη κάμπια. Ισχύει και για εταιρείες και για χώρες…